Abyssal Space

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Bevezetés

A runecraftingot megkönnyítendő a Jagex egy nagy updatet készített, mely minden rune készítését megkönnyíti. Hogy az új runecrafting módszert és az essence tarisznyákat használhasd, egy miniquesten kell először végigmenni, melyhez a Rune Mysteries Questre van szükség (nem nagy követelmény, enélkül máshogy se lehet runet craftolni).

A miniquest

Abyssalspace mage.JPG
Edgeville-től északra, lvl 5 körül mászkál egy Zamorak mage, vele kell beszélni. Varrockban a chaos templomban szeretne veled újra találkozni, ezután menj oda. Itt a runecraftolásra tereli a szót, de kiderül te többet tudsz róla mint ő. Nem hallott még a Rune Essence bányáról, és segítségedet kéri, cserébe ő is segít és az új módszert te is használhatod majd. Ad egy orbot és az a feladatod hogy három különböző helyről leteleportálj vele a Rune Essencehez. Ezt megteheted a Wizard towerből, Aubury rune boltjából, a Sorcerer’s Towerből, Ardougne varázslóházából és a Magic Guildból is.
Miután ezek közül három helyről leteleportál (úgy, hogy az Orb az Inventorydban volt), menj vissza Varrockba. A mage hálából ad neked egy small ess poucht és ezen túl Edgevilletől északra található helyéről az Abyssal Spacebe teleportol.

Essence tarisznyák (Pouchok)

Az első, legkisebb tarisznyát a magetől kapod, a többiért az Abyssal Spaceben kell szörnyeket ölnöd (az Abyssal szörnyek dobnak még sok noted esst, és rengeteg talismant, köztük az új Elemental Talismant, mely alkalmas minden elemental rune készítéséhez). Egy idő után a tarisznyák megsérülnek, ilyenkor a Space közepén meditáló Dark mage megjavítja, ha megkéred. Sérült állapotban a tarisznyából kevesebb essencet szedsz ki, mint bele tettél. A tarisznyák:

Abyssalspace kis pouch.JPG Small Pouch 3 essence Runecrafting lvl 1-től
Abyssalspace medium pouch.JPG Medium Pouch 6 essence Runecrafting lvl 25-től
Abyssalspace large pouch.JPG Large Pouch 9 essence Runecrafting lvl 50-től
Abyssalspace giant pouch.JPG Giant Pouch 12 essence Runecrafting lvl 75-től

Runecraft Abyssal Spacen keresztül

Ha már megszereztél minden általad használható tarisznyát (egyszerre egy fajtából egy lehet), kezdheted a runek készítését. Ezzel a módszerrel nincs szükség talizmánra vagy tiarára, és gyorsabb, mint a normális, de veszélyesebb is, mert a pkerek vadásznak a runecrafterekre – a mage teleportja „skullossá” tesz és elszívja prayered, így ami nálad van azt halál esetén buknád (bent az Abyssal Spaceben már nincs wilderness). Kétféle felszerelés lehetséges, az egyik a halál esetén minél kisebb veszteségre, a másik a túlélésre.

 • Az első felszerelés egy dueling ring és az inventoryban egy tinderbox az ess és a pouchok mellett, később megtalálod miért. Az ily módón runecraftolók az oltár után castle warsba mennek (a duel ringgel) onnan portolnak vissza edgevillebe glory amulettel vagy ancient magickel.
 • A másik felszerelés:
  Abyssalspace cucc.JPG
  Ez azért is előnyösebb, mert az Abyssal spaceben multi zone van és a sok szörny agresszív, és ruha nélkül elég sokat sebezhetnek, tehát körönként bankolásnál hpt is kellene tölteni, ha nem elég magas a defed. Ha bejutottál a Spacebe, túl kell jutnod a külső, szörnyekkel teli gyűrűn. 5 féle akadály van, amin keresztül bejuthatsz, és egy olyan átjáró, amihez nem kell skillpróba (lásd map).

Akadályok

Map

 • Az átjáró, amihez nem kell skill.
  Abyssalspace passage.JPG
 • De akár átbányászhatod magad (pickaxe kell)
  Abyssalspace mining.JPG
 • Átvághatod magad (axe),
  Abyssalspace woodcutting.JPG
 • Elégetheted az akadályt (tinderbox),
  Abyssalspace firemaking.JPG
 • Vagy átmászhatsz egy szűk járaton (aglity, cucc nem kell),
  Abyssalspace agility.JPG
 • Esetleg ellopózhatsz, míg a szemek nem figyelnek (thieving, cucc nem kell).
  Abyssalspace thieving.JPG

A próbákat el lehet rontani, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem mehetsz át ott (magas szintekkel nagyobb esély hogy elsőre átjutsz). A belső gyűrű közepén a pouch javító mage van, a gyűrű belső falán vannak azok az egyirányú- ezért kell a glory vagy ancient port- járatok, melyek az oltárokhoz vezetnek. Mivel csak az egyik irányba mész, visszafelé teleport, ezzel a módszerrel nagyon gyors és látványos eredményeket érhetsz el.

Tippek trükkök PK-erek ellen

Ebben a kis leirásban megismerhetitek az Abbyssal Space használatának általános dolgait. Megtalálod mivel lehet elkerülni a PK-ereket illetve miben tanácsos menni.
Ebben a leírásban nem a miniquestet fogod olvasni, amit a leírás elején megtalálhatsz, hanem magát az Abyssal használatát bővebben. Az Abyssal space only MEMBER!

Legelőször is aki az Abbyssal Spacet használja mérlegeljen magában, mert amint belépsz lemegy O-ra a prayered és skullos is leszel ami jó lehetőségeket ad a PK-ereknek.
Na de senki sem szeretne meghalni, ezért tenni kell valamit. Az Abbyssal Spaceben, chaos rúnátol kisebb rúnát fölösleges csinálni, mert örülünk ha megvan abbysalban az 1k nature pl. és nem szeretne senki kockára tenni közel 1OOk-t azért, hogy csináljon egy marék airt... szóval chaos fölötti rúnákat AJÁNLOTT abyssban csinálni. Akkor a használati útmutató:

Elsőnek is mielőtt elkezdenéd vadul gyártani a rúnákat, ki kell választani egy jó worldot, és cucc nélkül szét kell nézni a belépő hely körül (lvl 5-6 wildy) és ha nincs senki akkor még el kell intézni egy dolgot ami nagyon megkönnyiti a rúnák gyártását. Mi volna ez? Hát a pouchok! Szóval vegyél magadra valami jó páncélt: rúnát, esetleg dragont vagy a legjobb dragon hide-t amit tudsz viselni (Abyssalban nincs Wilderness, csak míg kijutsz oda).
Felveszed a legjobb fegyvered, egy glory ammyt itt még nem igazán kell félni semmitől. Az invetorydba tegyél be attack, strenght, defense potionokat amik nem kötelezők de megkönnyitik a dolgodat. Kell egy teleport, és a többi kaja legyen ami belefér. Most menj be az Abbysalba és kezd ölni a lényeket. Három féle szörny van. Bármelyiket ölöd(lvl-ednek megfelelőt válassz) dobni fog pouchot előbb utóbb. A legerősebbet érdemes, mert el lehet olyan helyre bújni a Space legszélén, hogy egyszerre nem üt mindegyik szörny csak egy fog tudni. A Spaceben a déli részen van több szörny. A pouch dobása random! Szóval lehet, hogy 10 perc és megvan minden pouch de lehet, hogy 2 óra és semmi..... Persze minden pouchnál megvan, hogy hányas szinttől tudod használni. (Lásd feljebb.)

Ha megvan minden pouch amit tudsz használni, teleportálj ki és menj vissza edgevillebe. Most kezdődik a runecraftolás, itt vannak a cuccok amelyekben érdemes menni. A legideállisabb cucc:

 • Mystic hat
 • Full dragon hide (a legjobbat amit tudsz viselni).
 • Charged Glory ammy (-e nélkül el se indulj)
 • Valamilyen boots, gloves, cape (ha kész a legends quest akkor ajánlott legend cape, vagy god cape).
 • Elemental shield (Elemental Workshop)
 • Egy pickaxe, axe, a kezedben. (minnél rosszabb fajta legyen lehetőleg bronz vagy iron; a pkerek miatt).
 • Valamilyen ring: ring of life(ha nem úgy mennének a dolgok ahogy kellenének ez ha 1O alá megy az életed elteleportál Lumbyba), vagy esetleg dueling ring(ha elfelejtenél töltést (charge) tenni a gloryra akkor nem kell 1O percig gyalogolni).

Ha ebből nincs meg valami ne csüggedj, ez csak ajánlat nem kötelező. Csak a glory ami elengedhetetlen.
Az invetorydban legyenek benne a pouchok feltöltve essencevel(fill). Egy camelot teleport (inkább Ectofial), és a többi rune ess.

Az Abyssal Space használata reggel 6-től este 6-ig ajánlott. Ennek az oka, hogy este több a játékos egyben több a PK-er is. Persze nem biztos, hogy elkapnak, de nagyon akadozni fog ha 2 körönként el kell teleportálnod...
Ha felszerelkezdtél és felkészültél kezdj el menni wildy felé és wildyben olyan lvl 2-től kezdj futni a zammy magehez, jobb klikk rá, majd Teleport és beteleportál a spacebe. A Spaceben futni érdemes! Na most ha nincs PK-er egyszerű dolgod van csak bemész a Spacebe, de erről majd később. Ha PK-ert látsz aki meg tud támadni sok választásod van:

1. Vagy elkerülöd az incidenst és elkezdesz kifele futni reménykedve, hogy nem vesz észre. Ha kifutsz w-t váltasz és folytatod.
2. Ha kockáztatsz és szembeszállsz a veszéllyel reménykedve, hogy nem lát meg kezdj el befele futni. Ha mégis észre vesz a következőt kell tenni a különböző felszereltségű PK-erek ellen:

 • Dragon fegyveres, full dragon hide-ban levő vagy más zárt felszerelésben (ami nem alkalmas a varázslásra).:
  • Ha ilyennel találkozol és elkezd kergetni, nyugodtan befuthatsz a Spacebe max beléd üt. Ha esetleg sikerülne le snarelnie akkor teleportálj el. Hogy miért is van ez?
   • A rossz magic felszereltségű weaponos warrior nem fog rád teleblockot nyomni max snaret.
   • A snarenek sem nagy a valószinűsége, mert rossz a magic plussza.
 • Dragon fegyveres, magic cuccban levő(pl mystic).:
  • Itt ajánlott az azonnali teleportálás az alábbi okok miatt:
   • Úgyis le tud snarelni és akkor vagy meghalsz vagy kiteleportálsz szóval jobb nem kockáztatni.
   • Azért van mage cuccban, hogy jó legyen a magic plussza, és elképzelhető, hogy benyom egy snaret majd egy teleblockot és akkor halál fia vagy! (az ice blitzről nem is beszélve)
 • Full dragon hide-ban levő ranger.:
  • Itt várhatsz egy kicsit, még kiderül, hogy milyen nagy a range. Szóval ha besebez 6-7-et nyugodtan futhatsz (snarelni vagy teleblockolni d hide-ban nem fog vagy nem valószinű). De ha kiderül, hogy egy bika ranger mert sebzi a 15+-okat érdemes teleportálni, mert nem fogod elérni a spacet.
 • Magic cuccban levő ranger.:
  • Azonnal teleportálás!!!
   • Azért, mert le fog snarelni esetleg teleblockolni és egy ranger ellen nincs sok esélyed főleg ha 7O+-os a range.
 • Full magicben levő:
  • Na ha észrevesz akkor sok esélyed nincs, de meg kell próbálni. Ha rád nyomja a snaret akkor azonnal teleportálj el, mert ha nem teszed jön a teleblock és vége a dalnak.
  • Ancient mágusnál egyszerű a dolgod, ha elkezdi rádnyomni a fagyasztást, egyszerűen teleportálj ki, mivel teleblockot nem tud nyomni!

A PK-er fajtákból talán kifogytunk, remélhetőleg nem fogsz halni (sokszor), és hasznot húzol a dologból. Itt egy kép, ez egy lassab módszer de sokkal biztonságosabb!
Edgeville zammymage.jpg

Ha sikerült elkerülni a PK-ereket bejutsz a Spacebe és ott be kell jutnod a belső körbe. A bejutás le van írva feljebb, a következő sorok arról fognak szólni, hogy, hogy tanácsos használni:

 1. Na szóval ha bejutottál lesznek portálok amire ha jobb egér gombbal kattintasz meg tudod nézni, hogy melyik-melyik portál. Ha megtaláltad a neked megfeleőt(pl nature) akkor rákattintasz, és máris ott leszel az altárnál.
 2. Megcsinálod az esseket(nincs szükség talismanra!), kiürited a pouchokat azt is megcsinálod, és a gloryval teleportálsz edgevillebe és kezded előlről a kört.

Egy 50-es runecrafting lvl-el már meg lehet csinálni 1 óra alatt például 1k nature runát.

Ennyi lenne. Remélhetőleg azoknak is segítséget nyújtott a leírás akik Abbysalba craftolnak, csak sokat halnak és nem tudják, hogy miért, és azoknak is akik kezdenék a space használatát de nem biztosak benne, hogy megéri a kockáztatást.

Sok szerencsét, kevés halált és sok rúnát!


Some images have taken from http://www.runescape.com.