Construction skill

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből
NPCk Inasok Extra_lehetőségek GYIK

Bevezető

A Construction skill segítségével megépítheted saját házad. Nem csak jó szórakozás, hanem magasabb szinten elég hasznos is. Ha már nagyobb a házad nagy örömmel fogsz oda járni. Nos, de azért dolgozni is kell. Akkor hát kezdjük is el.

Construction home load.jpg

Kezdés

Először is meg kell venned az első telked. Az Estate Agentnél 1000gp-ért kapsz telket, ő Varrock Castle keleti oldalán van a templommal szemben egy házban. A továbbiakban nála tudod átdekoráltatni a házad valamint másik helyre költöztetni, valamint kapsz tőle egy könyvet amiben minden hasznos információt megtalálsz a házépítésről.

Const estateagent.png

A különböző Estate Agentek pozíciói:

Varrock
a vár és a templom között.
Seers's Village
a Camelot Castle és a Bank között.
Falador
a furnace Map furnace.gif és a keleti bank között található.
Ardougne
észak-nyugatra a déli banktól.

Az újabb ház dekorációk és új helyek a Construction skill szinted növekedésével érhetők el.

Const portal.png
Amint megvetted a házat az Estate Agenttől, már be is mehetsz abba. A portált, ami a házadba visz Rimingtonban találod (Faladortól délre), de mehetsz a Ház teleport varázslattal is, amennyibe van 40-es magic szinted, egy earth, egy law, és egy air runed.

Ha rákattintasz a portálra, választhatsz 3 lehetőség közül. Bemehetsz a házadba kétféleképpen (simán, vagy úgy hogy az építő mód alapból be legyen kapcsolva) és meglátogathatod valaki más házát is.

Go to your house
Bemehetsz a házadba, használhatod a tárgyakat amiket „építettél” és vendégeket is fogadhatsz.
Go to your house (building mode)
Építő módban mész a házba. Vendégeket nem fogadhatsz, de ekkor tudsz építeni a házadba bútorokat, tárgyakat.
Go to a friend's house
A barátod nevének beírásával bemehetsz a házába; amennyiben otthon van, nem épít, és nem tiltja a vendégek látogatását.
Const houseoptions.png

Ha belépsz a portálba, egy szép házat látsz a töltő képernyőn és rövid töltés után bent is vagy!

Házépítés

Const housecontrol.png
Hogy elkezdhess építkezni, építő módba kell váltanod a házadban. Ha nem úgy léptél be a portálon keresztül, akkor kattints a beállítások fülre és válaszd ki a 'House Options'-t. Ezen belül állítsd a 'Building mode'-t 'On'-ra. Ha be van állítva a bank PINed, akkor azt ilyenkor be kell ütnöd - ha még nem tetted meg előtte a belépésed óta.

A házad először egy kertből és egy nappali szobából áll és a telekre 20 szobát építhetsz maximum.

Ha meghalsz a házadban, a portál elé kerülsz és nem vész el semmi ami nálad volt.

Const build.png
Építő módban a szobákba építhető dolgok átlátszóan láthatók megadott helyeken. Ha kiválasztottad, hogy melyik helyre akarsz építeni, kattints rá jobb gombbal, válaszd a 'Build' opciót, majd megjelenik hogy mit tudsz építeni oda, hányas szint kell hozzá és melyik alapanyagból mennyi kell. Amihez nincs alapanyagod vagy megfelelő construction szinted az pirossal át van húzva, nem építheted.

Új szoba építéséhez az átlátszó ajtókra kell kattintani és a Build lehetőséget kell választani.

Const buildroom.png

Minden esetben szükséged lesz fűrészre és kalapácsra. Construction szerszamok.jpg Némely bútor építéséhez szükség van szögekre is. Több szög legyen nálad mint amennyi szükséges, mert alacsonyabb construction szinten nem minden szöget sikerül beütni, de minél jobb fémből készül a szög annál kevesebbet rontasz el. A jobb fából készült bútorokhoz már nem kell szög.

Természetesen lehet törölni a bútorokat és szobákat. Jobb kattintással megjelenik a 'Remove' opció,
Const remove.png
majd egy megerősítés után törlődik a kiválasztott bútor vagy szoba, ’’’alapanyagot nem kapsz vissza’’’. Lehetőség van némely bútort fejleszteni, ezt az 'Upgrade' opcióval teheted meg, így nem kell lebontani, hogy jobbat építs belőle.

Mint a bútorok, a szobák is szinthez vannak kötve, ám itt alapanyag helyett pénzre lesz szükséged. A megjelenő táblázatban látod a szobát, mennyi construction szint kell hozzá és mennyibe kerül.

Alapanyagok

Az fő alapanyag a deszka (Plank), mivel a legtöbb építhető tárgy bútor, erre van a legtöbbször szükség. Több fajta deszka van amit a szintedtől függően tudsz felhasználni: Wood, Oak, Teak, Mahogany. A fákat a fűrészmalomban alakítják át deszkává (pénzért) Varrocktól keletre. Itt kapsz fűrészt (Saw), anyagot (Cloth) és szögeket is. Construction plankok.jpg Construction alapanyagok.jpg

Magasabb szinten szükséged lehet Limestonera, Marble blocksra, Gold Leaf-re, Magic building crystals-ra. Ezeket a kőművesnél kapsz Keldagrimban. Ezeken kívül még szükséged lehet agyagra (Soft clay), iron vagy Steel bar-ra és üvegre (Molten glass).

Szobák

Szoba Szint Ára Használat
Kert 1 1000 A kert főleg dísznek van, de a itt van a kilépő portal, amiből minimum egynek kell lennie.
Nappali szoba 1 1000 Ez a legalacsonyabb szintű szoba, 3 székkel a tűz körül.
Konyha 5 5000 Itt készíthetsz ételt. Ahogy jobb bútorokat építesz egyre jobb ételeket tudsz elkészíteni benne. Itt van egy kis kosár a macskádnak is!
Étkező 10 5000 Nyolc ember tud leülni az asztal köré amit ide építhetsz, valamint ide tudod hívni az inasod is.
Műhely 15 10000 Ebben a szobában tudod fejleszteni a Constructionod házad módosítása nélkül bútorok készítésével, amit el tudsz adni másoknak. Szintén itt van lehetőséged Craftingot és Smithinget fejleszteni.
Hálószoba 20 10000 A szobában a ruhásszekrény és az asztal segítségével megváltoztathatod hajad, és ruhád. Két hálószobának kell lennie minimum hogy lehessen inasod.
Skill terem 25 15000 Elsődlegesen más szobákkal való összekötésre használatos, de itt van helye a skill archívumodnak is.
Játék szoba 30 25000 Különféle játékokat építhetsz ide, amivel te és barátaid játszhattok.
Eddzőterem 32 25000 Itt kihívhatod barátaid a saját duel ringedben.
Küldetés terem 35 25000 Elsődlegesen más szobákkal való összekötésre használatos, de ide kirakhatod a küldetés archívumod is.
Állatkert 37 30000 A felnőtt állataidat helyezheted el itt.
Tanuló szoba 40 50000 A pulpituson agyagtáblákra rögzíthetsz varázsigéket. Az elemei üveggömbbel pedig elemi botok típusát változathatod meg.
Jelmezes szoba 42 50000 Küldetések, random eventek, és minigameek alatt felgyülemlett cuccaidat teheted el itt épített szekrényeidben.
Kápolna 45 50000 A kápolnát a RuneScape akármelyik fő istenének szentelheted, és az oltáron csontokat ajánlhatsz föl neki.
Portál kamra 50 100000 Ide portálokat építhetsz amivel különböző helyekre utazhatsz.
Szabályos kert 55 75000 A szabályos kertben vannak különböző virágok, dízek hogy megszépítsék a házad terét.
Trónterem 60 150000 Itt tarthatsz audienciát sok barátodnak, valamint itt van a kar amivel aktiválod a kihívás módot.
Várbörtön 65 150000 Ha építesz egy börtönt a Trónterem alá, ide ledobhatsz embereket a ketrecbe amit különböző horrorisztikus elemekkel díszíthetsz.
Dungeon szobák 70 7500 A dungeonban építhetsz szűk átjárókat, elágazásokat, lépcsőket hogy egy igazi földalatti útvesztőt készíts tele szörnyekkel, csapdákkal és ajtókkal.
Kincses szoba 75 250000 Ide rakhatod a dungeon teljesítéséért járó jutalmat.

Ház vezérlése

Const lockportal.png
Portál lezárása Ne feledd hogy csak akkor látogathatsz vagy fogadhatsz látogatókat ha a házban az építő mód ki van kapcsolva. Amikor a házadban vagy, jobb gombbal rákattintasz a portálra (a házadban lévőre) és kiválasztod a 'Lock portal' opciót. Így nem tud senki bejönni a házadba. Az engedélyezése is ugyanígy történik.

Privát Chat/Friends List

Ez a fő beállítása a házadba lépésnek a portál lezárás mellett. A házadba lépés a Friends lista és a Privát chat beállítás alapján működik. Ha a Privát chated 'On'-on van, akkor akárki beléphet a házadba. Ha a Privát chated 'Friends'-re állítod, csak azok léphetnek be a házadba akik a Friends listádon vannak. Ha a Privát chated 'Off'-ra rakod, senki nem tud belépni a házadba, ez megegyezik a portál lezárással.

Szobák száma

Bizonyos construction szintek elérése után több szoba építése válik elérhetővé.

Szint Maximum szoba szám
1 20
50 21
56 22
62 23
68 24
74 25
80 26
86 27
92 28
96 29
99 30

Portálok

A házadat át tudod költöztetni egyik helyről a másikra, amennyiben megvan hozzá a megfelelő construction szinted és pénzed.

Helység Szükséges szint Ára
Rimmington 1 5000
Taverley 10 5000
Pollnivneach 20 7500
Relleka 30 10000
Birmhaven 40 15000
Yanille 50 25000
Const portals.png

Ház kinézete

A házad kinézetét is tudod változtatni az Estate Agenteknél.

  Basic Wood Basic Stone Whitewashed stone Fremennik-style Wood Tropical Wood Fancy Stone
Szint 1 10 20 30 40 50
Ára 5000 5000 7500 10000 15000 25000
Házad fala Const fal basicwood.jpg Const fal basicstone.jpg Const fal whitewashed.jpg Const fal fremmywood.jpg Const fal decentwood.jpg Const fal poshstone.jpg
Föld Const fold grass.jpg Const fold grass.jpg Const fold sand.jpg Const fold mud.jpg Const fold grass.jpg Const fold grass.jpg

Apróságok

Protean plank(Ezerarcú deszka)Protean plank detail.png Egy igen hasznos deszka, bármelyik deszkát helyettesítheti. Protean deszkát nyerhetsz Treasure hunterből, vagy készíthetsz, KészítéséhezOak-logs.gif fa és Portable sawmill.pngPortable sawmill(hordozható fűrésztelep)szükséges. Miután le raktad a sawmillt 5 perc-ig használható utána eltűnik. Mindegyik deszka csinálásnál bónuszként adja Protean deszkát. Esélyek Protean deszkára:

  • 4% esély sima rönkből
  • 6% esély tölgy rönkből
  • 8% esély teak rönkből
  • 10% esély mahagóni rönkből

Következő üzenet jelenik meg chatben ha protean plankot kapsz: This amazing saw has turned some of your logs into protean planks!

Ez bárhol elhelyezhető többi játékos részére is,10%-kal alacsonyabb a költsége mint a fűrésztelep üzemeltetőnél.

Rönk Deszka Költségek
Készítés költsége Hordozható fűrésztelep Fűrésztelep
Rönk padló 70 90 100
Tölgy rönk Tölgy deszka 175 225 250
Teak rönk Teak deszka 350 450 500
Mahogónia rönk Mahogónia deszka 1050 1350 1500

Profit táblázat A nyomon táblázat becslések profit minden 1000 deszka után érvényes.Ne feled Protean deszka untradeable.

Rönk Padló Fa ára Készítési költség Deszka ára %Protean Nyereség
Rönk padló 188 90 336 4 38.028
Tölgy rönk Tölgy deszka 76 225 339 6 11.128
Teak rönk Teak deszka 222 450 679 8 -53.852
Mahogónia rönk Mahogónia deszka 615 1350 2023 10 -150.832

Protean rönkből is (Treasure Hunterből nyerhetsz) deszkát tudsz csinálni, 2 rönkből 1 deszkát tudsz csinálni.


Construction skillcape és emote

Construction skillcape és emote

Ha elérted a 99 Construction levelt lehetőséged van Construction skillcapet és emotét használni.