Farming skill

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Egy farming patch így néz ki


Farming.JPG

Kezdésnek:
Először is szükséged lesz magokra (seeds):

A farm életben, ugyebár magokat kell elvetni, amikből majd jobbik esetben kinő a termés. Itt egy lista, hogy a runescapeben, honnan is szerezheted meg a szükséges magokat:

 1. Ölj szörnyeket, szinte mindegyik dob különböző magokat.
 2. Lopd meg a Farmer mestereket (Master Farmer) (38-as Thieving szint szükségeltetik; 43 xpt ad lopásonként).
 3. Lopj a Draynor Village piacáról. (27-es Thieving szükségeltetik; 10 xpt ad lopásonként).
 4. Favágás közben, random eventként eshet egy fészek, amiben találhatsz magokat.
 5. Vegyél fel zöldségeket (Káposzta (Cabbages), Krumpli(Potatoes), Hagyma (Onions), stb) a különböző farmokról és alattuk találhatsz magokat; pl Draynor Villageben a farming patchtól délre lévő farmról.
 6. Tegyél szívességeket a Bölcs Öregembernek (Wise old man) aki Draynor Village-ben lakik.


Olivia boltja:

Oliviát megtalálod Draynor Village piacán. Ha nem loptál az árújából (3-as pont feljebb) 2 napon keresztül akkor tudsz venni tőle vagy eladni neki magokat.

Oliviaboltja.jpg

Miután megvannak a magok, nézzünk rá a felszerelésre:


Szükséged lesz tárgyakra.

Az ajánlott felszereltség; tehát ezek legyenek a táskádban:

 • Gereblye (Rake)
 • Ásó (Spade)
 • Legalább 500 gp
 • Ültetőfa (Seed dibber)
 • Legalább 3 locsolókanna (watering can) teljesen megtöltve (Vödör vízzel is megtudod tölteni akár).
 • 4 vödör komposzt (bucket of compost). Ha már van komposzt a compost binedben akkor elég 1-2 vödör is.
 • Ha nincs meg valamelyik tárgy a fentiek közül, akkor térj be egy farming shop-ba, vagy egy olyan farmertől vegyél aki megtalálható az összes patch mellett.

Továbbá, válaszd ki a szintedhez megfelelő magokat. (Ha épp kezdted a farmerré válást, akkor vigyél potato,onion magokat). Kell lennie legalább egy fajta zöldség mag és egy virág mag ami segít megvédeni a zöldségeket és a herbeket a betegség elől. A Marigold védelmet gyújt a krumpliknak, hagymáknak és paradicsomoknak, a Rosemary védi a káposztákat, a Nasturtium védi a görögdinnyéket. Ha kukoricát ültetsz, szerezz 3 bronz dárdát (bronze spear) , 3 üres zsákot (sack) és 3 görögdinnyét (watermelon) a madárijesztő készítéséhez (23-as farming kell hozzá), ami védi a kukoricát. Most, megvannak a kellő felszerelések, menj egy Farming Patch-hez. Talán a legjobb elkezdeni Draynor Village-i farmon. Amint odaértél, használd a gereblyéd (rake) az "Allotment" patch-en, hogy kigazold azt (esetleg mikor gereblyézel, leeshet a gereblyéd feje, hasonlóan mint mining közben a csákányé. Hasonlóan járj el ha ez megtörténik, keresd meg a földön és illeszd össze a fejet és a nyelet.). Amint kigazoltad teljesen a patch-et, használj rajta egy vödör komposztot (bucket of compost). Ezután használd a patch-en a magokat, amiket el szeretnél ültetni, majd lehetőleg öntözd meg őket (nem muszáj öntözni de erősen ajánlott!). Ha 1-es szintű a farmingod, akkor állj a patch mellett míg kinő a termés, és közben mikor látod hogy elpárolgott a víz róla, újra öntözd meg a palántákat. Miután teljesen kinőttek megjelenik az a lehetőség, hogy "Harvest" azaz aratás, hát arasd is le őket, és ismételd meg a folyamatot míg Marigoldot tudsz ültetni. Ha elérted a Marigold ültetéséhez a szintet, gazold ki a "Flower patch"-et és vesd el a Marigold magját. Miután az kinőtt, nem muszáj egyfolytában ott állnod a patch mellett, mert nagy védelmet nyújt a krumpliknak, hagymáknak, paradicsomoknak. Előfordulhat, hogy mégis megbetegszenek, ezért érdemes nézegetni a patch-eket kicsit gyakrabban...

Magok ültetése:


Egy kicsit részletesebben leírom, hogy kell szabályosan elvetni a magokat.

 1. Gazold ki a patch-et, úgy, hogy használd rajta a gereblyéd. Ami gazt (weed) felveszel, tartsd meg magadnak, mert tudsz belőle komposztot csinálni.
 2. Használj komposztot a patch-en. (Később akár supercompost-ot).
 3. Használd a megfelelő magot a patch-en, majd öntsd le vízzel, a locsolókanna segítségével.
 4. Végezetül ültess egy virágot, vagy béreld fel a helyi farmert, hogy őrizze a palántáid, vagy mászkálj a közelben és öntözd a palántákat, vagy ha szükséges akkor állíts madárijesztőt.

Ha fákat ültetsz, akkor tapasztalhatsz egy kis eltérést az elöbbiektől. A fákat nem tudod magostúl elültetni, előbb ki kell csíráztatnod a magot egy virágfölddel teli virágcserépben a táskádban. Használd a magot a cserépen, öntsd egy vizet locsolókannából. Miután kicsírázott, ültesd el egy Tree Patch-ben. A virágcserepet feltudod tölteni földdel, ha használod egy üres patch-en. A herbeket és fákat nem kell öntözni!

A palánták betegségének elkerülése:


Három módja van a palánta betegségének elkerülésére:

 1. Állj a palántákhoz közel és öntözd őket amikor kell.
 2. Ültess virágokat/madárijesztőt.
 3. Kérd meg a helyi farmert, hogy vigyázzon a palántákra.


Mind a három választásnál, nem árt compostot vagy super-compost-ot használni. Hosszútávra a virág vagy madárijesztő a jó megoldás.
Hogy is működik a dolog? Ha nem öntözöd a palántát akkor nagyobb esélye lesz a kihalásra, ezért is az emberek inkább figyelnek rá és öntözik. (ha kihal a növény akkor használd rajta az ásót). Ez nem csak unalmas folyamat, de időpocséklás is.

A második megoldás, az, hogy ültetsz virágot vagy kukorica esetében madárijesztőt. Virág és komposzt mellett elég egyszeri öntözés is, aztán otthagyhatod őket. A virág védelme csak akkor működik ha kinőtt a virág és nem szeded le, azaz otthagyod fejlett állapotban! Talán ez a legjobb megoldás a virágok megvédésére.

A harmadik megoldás ami a legdrágább megoldás egyben, felfogadni a helyi farmert, hogy vigyázzon a palántákra. Adnod kell neki valami farming terméket, cserébe ő vigyáz a palántákra, úgy hogy azok 100% hogy megélik a "felnőttkort". A feljebb említett farming termék függ a mag fajtájától, de általában az eggyel kisebb szintű mag termése szokott lenni. Például a paradicsomokra, két teli zsák káposztáért cserébe figyel. (A teljest lista a lap alján található).

Ha esetleg kihagynál valamit, vagy valamien okból mégis megbetegszik a palánta, akkor egyszerűen csak vegyél egy ellenmérget (plant cure) a farming shop-ban vagy a helyi farmernél, és használd a beteg (disaesed) palántán.

A komposzt:


A komposzt nagyon fontos a Farmerkodásban. Segíti a palántákat, hogy megérjék a felnőttkort. Tudsz venni compostot a farming shop-okban vagy helyi farmerektől, de ez kissé drágább és bejöhet pár nem tervezett út is ezek kapcsán. Miért is ne csinálnál magadnak komposztot? Leírom, hogy is kell ezt:

 1. Miközben a farming patch-nél vagy, vedd fel az összes gazt (weed) amit találsz, és rakd bele a compost bin-be. Nézz szét a földön, hátha más eldobott valami gazt, krumplit, marigoldot stb. és ezeket is beteheted a compost binbe. Ha nem találsz semmit a földön, esetleg elmehetsz egy közeli farmra, és onnan hozhatsz bele pl káposztát stb.
 2. Miután teletetted, ez 15 "szemetet" jelent, becsukódik a bin teteje, és elkezdődik benne a rothasztás, ami 45-70 percig eltart.
 3. Miután kész a komposzt, kitudod nyitni a bin tetejét, nyisd is ki, és használj rajta üres vödröket (15-öt max egy körben). Egy vödör komposztért 4,5 farming xp jár, ami az elején jól jöhet. A patch komposzttal való leöntése 18 farming xpt ad.A Super Komposzt:


Miért is jó a super compost?:

 1. Kevesebb idő alatt kinő a termés.
 2. Több lesz a termés.
 3. Kevesebb lesz a növények megbetegedésének esélye.


A super komposztot nehezebb előállítani. A következőkből állhat:

 • Az összes fa gyökere (tree root).
 • pineapple, watermelon, coconut, papaya.
 • bittercap mushroom.
 • poison ivy, jangerberry, whiteberry.
 • avantoe, kwuarm, snapdragon, cadantine, lantadyme, dwarf weed, torstol és toadflax.
 • Super compost potion (ebből egyet kapsz a Garden of Tranquility küldetés jutalmaként)

Esetleg ezeknek a keverékét, de ha ezeken kívül mást is teszel a bin-be, akkor csak sima komposztot fogsz kapni.
Például:
Ha beteszel a bin-be 10 pineapple-t és 5 watermelon-t akkor super komposztot fogsz kapni.
De ha pl beteszel 10 pineapple-t, 4 watermelon-t és egy krumplit akkor csak sima komposztot fogsz kapni!

Pár könnyű megoldás a super komposzt készítéséhez:

 • 1. megoldás:
  1. Menj Birmhaven nyugati részére, közel a Birmhaven Dungeon-hoz.
  2. A dungeon körül találni fogsz pineapple "bokrokat", szedd le őket míg tele nem lesz a táskád.
  3. Most menj vissza Ardougne-be bankolni.
  4. Ezt az utat érdemes megismételni többször. Megjegyzés: 15 pineapple-t tudsz beletenni egy bin-be, de ugyebár 4 bin van a térképen, tehát érdemes mind a 4-be szerezni.
  5. Menj egy farming patchre, és tedd bele a pineappleket a bin-be.
  6. Várj kb egy órát míg megrohadnak a pineapplek. Megjegyzés: átlagosan egy óra a rothasztás.
  7. Miután kész a rothasztás, nyisd ki a bin tetejét, és használj rajta üres vödröket. Egy tele bin-ben 15 vödörnyi komposzt van.
 • 2. megoldás:
  1. Menj a Grand Tree -be ami a Tree Gnome Stronghold-ban található.
  2. Menj fel a második emeletre, és keresd meg Heckle Funch -ot aki elad pineapple-ket. Közel van a bankhoz, de nincs annyi nála, és nem jön vissza olyan gyorsan mintha szedegetnéd őket az 1. megoldásban leirtak szerint. Ha mégis venni akarsz tőle, akkor talán szerverváltogatással megolható a sok pineapple beszerzése.
  3. Vegyél annyit amennyit szeretnél, ugyebár 15 kell egy binbe amiből 4 van a játékban.
  4. Ezután kövesd az 1. megoldásban leírt 5-7 pontokat hogy super komposzthoz juss.
 • 3. megoldás
  1. Egyszerűen vedd meg a szükséges hozzávalókat más játékosoktól!
  2. Ezután kövesd az 1. megoldásban leírt 5-7 pontokat hogy super komposzthoz juss.


A super komposzt 8,5 xp-t ad vödrönként mikor a bin-ből kiveszed tehát 127,5 farming xpt kapsz ha kiveszed a 15 vödörnyit a bin-ből. 25 farming xpt ad amikor egy patch-en használod.

Madárijesztő készítése:


A madárijesztőket arra lehet használni, hogy megvédje a kukoricát. 23-as farming kell ahhoz hogy tudj magadnak csinálni. Ki tudod szedni a földből, ha használod rajta az ásót (spade). Ezután rá tudod tenni akármelyik flower patch-re.
Hogy is kell ilyet csinálni?:

 1. Használj egy üres zsákot egy szénakazalon.
 2. Használd a szénával teli zsákot (sack of hay) egy bronz dárdán (bronze spear).
 3. Rakj rá egy görögdinnyét (watermelon).
 4. Rakd rá egy flower patch-re.

Hol vannak a farming patch-ek?:


A következő felsorolás úgy fog kinézni, hogy
Hol található(Legközelebbi teleport).

Flower + Herb + Allotment + Compost bin

 • Ardougnétól északra (Ardougne teleport)
 • Port Phasmastystól nyugatra ( Varrock teleport, vagy Ectophial ha kész a Ghost ahoy küldetés)
 • Cathebrytől északra (Camelot teleport)
 • Faladortól délre (Falador teleport, vagy exp ring-el cabbage teleport)

Hops Patch-ek:

 • A szenes kocsiktól (Coal Trucks) északra (Camelot teleport)
 • Lumbridgétől északra (Lumbridge teleport)
 • Yanille északi részén (Castle wars teleport, duel ringgel)
 • Entrana dél-nyugati részén (Falador teleport)

Gyümölcsfa (fruit tree) patch-ek:

 • Birmhavenben a nyugati patch (Ardougne teleport)
 • Gnome Mazetől nyugatra (Castle wars teleport)
 • Gnome Strongholdban (Gnome gliderrel, vagy Spirit treevel)
 • A White Wolf Mountaintól délre (Camelot teleport)

Fa (tree) patch-ek:

 • Varrock Castle mellett (Varrock teleport)
 • Lumbridgetől nyugatra (Lumbridge teleport)
 • Falador Gardenben (Falador teleport)
 • Taverly nyugati részén (Falador teleport)

Bokrok

 • A Champions Guildtól nyugatra (Varrock teleport)
 • Rimmingtonban (Falador teleport)
 • Ardougnétól délre (Ardougne teleport)
 • Etceteria (Camelot teleport, vagy a fremmenik teleport ha van rá keret)

Speciális magok:

 • Mushroom nyugatra Canifistől (Varrock teleport)
 • Cacti, Al Kharid észak-keleti részén (Duel arena teleport, dual ringgel)
 • Belladonna Draynor Manorban (Falador teleport, vagy glory ammyval Draynor Village)
 • Calquat Tree, a Tai Bwo Wannai -nál (Ardougne teleport)

Spirit tree

 • Birmhavenben a keleti patch (Ardougne teleport)
 • Port Sarimban (Falador teleport)
 • Etceteriaban a keleti patch (Camelot teleport, vagy a fremmenik teleport ha van rá keret)

Itt egy kis térkép, hogy jobban be tudd határolni a helyeket (From runehq):
Farmingmap.gif

Helyi farmerek kifizetése:


Itt egy lista, hogy mit is kell fizetni a helyi farmereknek, ahhoz hogy vigyázzanak palántáidra:

Allotment:

Potatoes: 2 Buckets of compost
Onions: 1 Sack of Potatoes
Cabbage: 1 Sack of onions
Tomatoes: 2 Sacks of cabbage
Sweetcorn: 10 Jute fibres
Strawberries: 1 Basket of apples
Watermelons: 10 Curry leaves

Bokor (Bush) patch:

Redberry bush: 4 Sacks of Cabbage
Cadavaberry: 3 Baskets of Tomatoes
Dwellberry: 3 Baskets of Strawberries
Jangerberry: 6 Watermelons
Whiteberry: 8 Mushrooms
Poison Ivy: 15 Coconuts

Fa (Tree) patch:

Oak trees: 1 Basket of Tomatoes
Willow trees: 1 Basket of Apples
Maple trees: 1 Basket of Oranges
Yew trees: 10 Cactus spines
Magic trees: 25 Coconuts

Gyümölcsfa (Fruit tree) patch

Apple trees: 9 Sweetcorn
Banana trees: 4 baskets of apples
Orange trees: 3 Baskets of Strawberries
Curry trees: 5 Baskets of Bananas
Pineapple trees: 10 Watermelons
Papaya trees: 10 Pineapples
Palm trees: 15 papayas

Hops patch

Barely: 3 Buckets of compost
Hammerstone Hops: 1 Marigold
Asgarnian hops: 1 Sack of onions
Jute: 6 Handfuls of Barley malt
Yannilian hops: 1 Basket of Tomatoes
Krandorian hops: 3 Sacks of Cabbage
Wildblood hops: 1 Nasturtium

Amulet of Nature:


Az Amulet of Nature arra jó, hogy ha használod egy patchen, akkor mindig meg tudod tőle kérdezni, hogy éppen mifolyik azon a patch-en. Kiírja ha a növény megbetegedett vagy meghalt, és azt is, hogyha teljesen kinőtt. Csak egy darab Amulet of Nature lehet nálad egyszerre.

Ahhoz, hogy tudj csinálni ilyen amulettet, a következő képességek kellenek:

 • 75-ös farming (Hogy el tudd vetni a Magic tree magokat)
 • 75-ös woodcutting (Hogy magic treet tudjál vágni)
 • 19-es crafting (A magic string elkészítéséhez)
 • 27-es magic (A smaragd (emerald) ékszerek megáldásához)

A következő tárgyak kellenek hozzá:

 • Amulet öntőforma (Amulet mold)
 • Arany tömb (gold bar)
 • Smaragd (emerald)
 • Mágikus gyökér (magic root)

Hogy kell megcsinálni az amulettet:

 1. Sződd meg a Magic rootot egy szövőgépen (spinning wheel), hogy magic string-hez juss.
 2. Használd az aranytömböt egy kemencén, hogy emerald amulethez juss.
 3. Használd a magic stringet az amuletten.
 4. Áldd meg az amulettet a 27-es magicot igénylő Enchant Yewelry level 2-vel. (1 cosmic runa + 3 air runa).

A kalóz, random event:


Miközben farmerkodsz, megjelenhet random eventként egy kalóz. Elmeséli, hogy régen elásott a farming patch közelében egy kincsesládát, amit most megtalált, de nem emlékszik a zárnyitó kombinációra. Arra kér, hogy fejtsd meg neki a kombinációt, és cserébe megosztja veled a láda tartalmát. Ha nem akarsz segíteni neki, akkor leüt, és valahol egészen máshol fogod találni magad. Ha nem sikerült a kombináció, akkor is az előbb leírtak történnek.
Bővebb információért katt ide

"The Leprechaun's Tool Shed":


A négy farming patch mellett, mászkál egy manó (Tool Leprechaun), aki felajánl neked egy mágikus farming bankot. Be tudsz hozzá tenni korlátozott számú farmingos tárgyakat, komposztot, super komposztot, üres vödröt. Ez azért is jó, mert aratáskor betehetsz hozzá mindent az ásón kívül, és több helyed lesz a termésnek. Ez a manó minden farming patchnál ott van!
Pictures from tip.it
Farm leprechaun.jpg

Farming shed.jpg

A Magic Secateurs

A Fairy Tale küldetéssel kijött a magic secateurs. Ezt az eszközt ugyanarra lehet használni mint a sima secateurst. DE! Ha a kezedben van akkor a szüretkor (harvest) 10%-al több lesz a termés! Nem muszáj a bankban tartanod, a kis manónak odaadhatod, hogy vigyázzon rá.
Magicollo.png

Summoning segédek a farmingban

 • Dreadfowl (+1 farming)
 • Compost mound (+1 farming és a farming szinted 2%-a)
 • Stranger plant (+1 farming és a farming szinted 4%-a)

Farming skillcape és emote

Farming skillcape és emote

Ha elérted a 99 Farming szintet lehetőséged van Farming skillcapet és emotét használni.