Fate of the Gods

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből
RS3 Rotator Zaros EN.jpg

Információk

Kezdőpont Beszélj Azzandra-val, aki az Eagles' peak Lodestone-tól délre található
Besorolás Nehéz
Hosszúság Hosszú
Szükséges
Küldetések Missing, Presumed Death

A következő küldetések elvégzése után kaphatsz plusz jutalmat:

Képességek 73 Agility, 75 Divination, 79 Magic, 76 Slayer, 67 Summoning
Tárgyak Facemask, harci felszerelés, kaja és erősítő italok

Ajánlott: Képesség több hullámban érkező 160-as szörnyek legyőzésére

Jutalom
2 Quest pont, 125K Magic XP, 100K Divination XP, 100k Slayer XP, 75K Agility XP, 50K Summoning XP, 3x75K Combat lamp, Shard of Zaros, 2 kulcs


A Világok Kapujának feltöltése

Beszélj Azzanadrával, akit úgy találsz meg, hogy Eagle’s Peak teleporttól délre mész vagy ÉNy-ra az aradari átkelőtől. Tájékoztat, hogy Guthix halála elősegítette a többi isten visszatértét, de van még egy végső akadály, hogy Zaros is visszatérjen, amiben te segíthetnél. Amint elfogadtad a küldetést beszélj újra Azzanadrával, aki elmagyarázza, hogy a Világok Kapuját Guthix hozta létre sok-sok évvel ezelőtt és ez az egyetlen portál, ami minden egyes síkkal kapcsolatot tud teremteni, de ez jelenleg limitálva azokra melyeken Guthix vagy Zaros valaha is járt ezen kapu segítségével. Elmondja neked, hogy Zaros illetve Sliske segítségével kihúznák a kaput az árnyékvilágból. Sliske is feltűnik és átterel finoman az árnyékvilágba, majd trécsel veled egy keveset, mielőtt rátérne hogy hogyan is lehetne megjavítani a Világok Kapuját. Elmondja neked, hogy az Árnyékvilág mestere erősödik és elmagyarázza azt is, hogy hogy tudnád elérni a nagy győzelmet (attól függően, hogy melyik isten küldetéseit csináltad meg a God Emissaries miniquest sorozatban). Mivel te vagy az egyetlen aki átmehet a kapun, így találkozhatsz Zarossal, és a sorsa is a te kezedben lesz. Sliske természetesen állítja, hogy még mindig hűséges Zaroshoz... Egy kombinációs zárat kell leszedned a kapuról, mielőtt használhatnád. Sliske egy oszlopra helyezi a helyes kombinációt amiket megvizsgálva (investigate) megkapod a szimbólumokat. Utána kattints a control consolra ami a kapu előtt található. A bal oldali konzol forgatja a bal oldali szimbólumokat és a jobb a oldali a jobb oldaliakat. Úgy kell forgatnod a meghatározott irányba ezeket a szimbólumokat (mindegyiket), hogy a M-A-H-ot adják ki a betűk. Amint a jó kombináció előállt egy animáció tűnik fel, ami figyelmeztet erre a tényre. Ha rossz kombinációt adsz meg, akkor elölről kell kezdened a feltöltést. Ezt akár a küldetés előtt is megteheted, ha már előtte megcsináltad, akkor nem kell újra. Hogy ellásd energiával a Világok kapuját a következőket kell tenned:

 1. Forgasd a jobb oldalát addig, míg el nem éred az M-et (World gate icon M.png) vagy amíg a következő szöveg meg nem jelenik: „A world engulfed in flames. It's kind of beautiful.”
 2. Forgasd a bal oldalát míg el nem éred az A-t (World gate icon A.png) vagy a következő szöveget meg nem látod: „Many rock islands floating int he sky above an axposed planetary core”
 3. Forgasd a jobb oldalát míg eléred a H-t (World gate icon H.png) vagy a következő szöveget látod: ”a vast ocean spackled with hundreds of small islands. One of which has a gleaming white tower upon it.”

Amint aktiváltad a kaput Sliske visszahozza azt az anyagi, valós világba, Azzanadra pedig elmondja, hogy ő beállította a kaput, ami a jó helyre visz majd. Mielőtt belépnél, győződj meg róla, hogy elegendő mennyiségű kaja van nálad, plusz vittél magaddal Face maskot vagy valami hasonló tárgyat (pl. Slayer helmetet) + feltöltött és felmálházott hátasállat sem rossz, ha rendelkezésre áll.

Freneskae

Egy térkép Freneskaehoz

Freneskae-n gyorsan kell mozognod, hogy elkerüld a veszélyeket, melyek a következőek:

 • A levegő fojtó füsttel teli, ami 50 sebzést ad/2-3 másodpercként és semmi nem gátolja meg (face mask sem!)
 • Villámcsapás, mely komoly sebzést okozhat, melyet villódzó fény előz meg a földön. Ha mégis ilyen csapás érne, akkor 1500 sebzést szenvedsz el (1275, ha van nálad disorted engrammeter) illetve 750-et, ha melletted csap be (DE-vel 637). Insulated boots nem (!) csökkenti a sebzést.
 • Vulkanikus eredetű töréseknél forró gőz törhet + láva, ha rájuk lépsz. Ez csekély 400 sebzést okoz.
 • Láva golyók esnek az égből, ha eltalál egy, akkor 500 sebzést szenvedsz el, ha melletted esik le, akkor meg 250-et.
 • Falakból láva szivároghat rád, ami ha megtörténik 1000 sebzést kapsz, ha ez csak melletted történik, akkor a felét, azaz 500-at.

Ne felejtsd el nézni a HP-d és egyél, ha kell. Freneskae-n több biztonságos pont van, ahol nyugodtan ehetsz és pihenhetsz, de előfordulhat, persze, hogy gyors kajára van szükséged. Regen Bracelet hasznos lehet és kaját spórol meg neked. Ha meghalsz, a Világok kapuja mellett fog megjelenni a sírod. Ha valameddig eljutottál, és elteleportálnál/meghalnál stb., amikor újra belépsz, akkor a kapu felajánlja neked, hogy kezdheted elölről vagy az utolsó checkpontról. Ha a küldi kész, akkor bármilyen területre direkt tudsz utazni a kapun keresztül. Emlékkristályokat (Memoriam chrystals) találhatsz szerte Freneskae-n miközben utazol, melyek elhelyezhetőek a szentélybe (Sanctum) és kiszabadítanak egy emléket a múltból. Nem szükséges ezeknek a kristályoknak az összegyűjtése, hogy befejezd a küldetést, de tartalmaz(hat)nak olyan információt, mely segít majd a döntésben, hogy segítesz-e végén Zarosnak.

A vulkán megközelítése

Ha átmentél a kapun elérsz egy területet, melynek a neve ’The Approach’ és ez a legveszélyesebb és legnagyobb része Freneskae-nek. Bár kezdetben az az érzésed, hogy figyelnek téged, de ne foglalkozz vele. A bejárattól menj keletre és ugorj át két párkányon, majd fordulj északnak és menj keresztül egy kőképződményen (rock formation) keletre. Kövesd az átjárót az első healing pontig. Menj tovább egyenesen az átjárón, majd menj át az ugróköveken és mászd meg a szirtet (cliffside). Menj keletre, majd északnak és menj át végül a kinyúláson, majd mássz le a szirtről keleten. Menj délnek majd nyugatnak és csússz le a lejtőn. Folytasd utad az átjárón a második healing pontig, majd haladj délnyugat felé a lávát köpő lyukon keresztül/mellett és mászd meg a szirtet, ami szemben van a második healing ponttal. Ezután menj át a kőképződményen, fuss keletre, míg el nem éred a következő átjárót és mássz le. Menj keletnek, majd menj keresztül a kőhídon. A szentély bejárata előtted lesz és jelzi a titokzatos entitás is, mely az utad eleje óta kísér. Lépj be.

Zaros szentélye

Amint beléptél a barlangba, belépsz egyben a Szentélybe is, ez az a terület, ahol Zaros kapcsolatba lépett Azzanadrával a ’Temple at Senntisten’ küldetésben. Ez a terület az előzőekkel ellentétben teljesen biztonságos és a terem közepén van az a hely, ahova az emlékkristályokat helyezheted, ha fel szeretnéd idézni Zaros emlékeit. A terem végében egy zárt ajtót találsz szimbólumokkal és csak egy viszonylag egyszerű feladványt kell megoldanod. Három szintje van a feladványnak, melyek megoldásai egyre nehezednek. A megoldáshoz forgatnod kell a paneleket az ajtón, hogy a körök közötti vonalak sárgára váltsanak. Ha mind fénylik, akkor megoldottad az adott feladványt és jön a következő. Fontos: Most kell bankolnod, mielőtt a következő teremben szembe találod magad négy 160-as szintű Nihillel – Ha elteleportálsz a belépés előtt a Világok Kapujával ebbe a szentélybe fogsz visszatérni.

Nihil a pokolból

Menj be a következő terembe és állj annak a közepére, ahol a titokzatos entitás található. Négy különböző Nihil jelenik meg a járatokból a teremben. Mindegyik Nihil egy elemet képvisel az Ősi Varázslatok közül. Ha megpróbálsz tovább/visszamenni, meglepve tapasztalod, hogy az ajtók zárva vannak és meg kell küzdened a Nihilekkel, hogy továbbmehess. A nihilek random indulnak a 12 ajtó valamelyikéből, de csak egy irányba közlekedhetnek. Ha kapcsolatba kerülsz bármelyikkel amíg futnak, az csekély 2000 sebzést fog neked okozni mégpedig annak megfelelőt amivel találkoztál, (ice/smoke/shadow/blood sebzés). Az Ice Nihil mindig DÉLNEK, a Smoke NYUGATNAK, a Shadow ÉSZAKNAK illetve a Blood KELETNEK. Figyelni kell, hogy ha küzdesz egy nihillel és egy másik átfut melletted akkor elszenveded a 2000 sebzést. Ezért érdemes olyan ponton küzdeni vele, ahol sarokban vagy és könnyen tudsz félrelépni. Minden Nihil különböző stílusban harcol, de nincsenek sajnos gyengéik illetve mindegyiknek van egy speciális támadása is, amelyek a következőek:

 • Smoke Nihil: Magic-kel támad, alacsonyabb statjai vannak, speciális támadása egy felhő, ami gyorsan csökkenti a statjaidat. Overload vagy stat restore potion szükséges és érdemes protect from magic/soul split prayer, de ez a könnyebb Nihilek közül való.
 • Shadow Nihil: Ranged-del támad, specialitása a Nexhez hasonló gyors sebzés egy területen. Legegyszerűbb úgy harcolni vele, hogy megütöd és elfutsz majd újra ütsz, stb. Prayert is szív a kedves nem csak életerőt. Folyamatosan mozogni kell, hogy elkerüld a Nexhez nagyon hasonló árnyék-bombákat, amelyek komoly sebzést tudnak okozni. Protect from ranged/soul split ajánlott.
 • Blood Nihil: Melee-vel támad, speciális támadása pedig, hogy az általad leadott sebzés nem sebzi, hanem gyógyítja őkelmét. Hasonló a hatás, mint Nexnél a ’healing syphon’. A nihil amikor beszünteti a támadást, és lehajtja a fejét + elkezd világítani, na akkor nagyon gyorsan hagyd abba a támadást. Amit ugyanis ilyenkor sebzel, az nem sebzi, hanem gyógyítja. A többi nihil is tudja gyógyítani, ha sebesült (500 életerőt). Ez elkerülhető, ha ezt ölöd a legvégén. Protect from melee/soul split használata ajánlatos.
 • Ice Nihil: Magic-kel támad, specialitása egy 6 másodperces stun (kábító hatás). Ha nem szeretnéd megszerezni az ’Annihilator’ title-t, akkor a következő stratégiát alkalmazd: támadd meg úgy, hogy teljes adrenalinon vagy egy másik nihil után, majd Death’s swiftness, Sunshine vagy Berserk rá mielőtt még használná jeges specialitásait, aminek nem nagyon örülnél. Ha nem így akarod megölni, akkor Protect from magic/soul split és ha lefagyaszt akkor Freedommal szabadulj ki és használd az Anticipationt.

Mivel nincsenek gyengéik, érdemes őket egyesével gyilkolni, t70-t80-t90 fegyverekkel (dual chaotic, Korasi’s Sword + off-hand chaotic, esetleg ha van drygore) és páncélokkal (bandos/barrows). Figyelj arra, hogy az aktuálisan szükséges prayer aktiválva legyen. Jobb őket melee-vel tolni, mint bármi mással. Destroy használata is sokat segíthet, de mindenképpen legyen nálad elegendő kaja/vagy egyéb healing apparátus. A Nihilek jelentős sebzést tudnak bevinni prayer mellett is, így folyamatosan ellenőrizd a HP-d értékét. Super restore potion használata fontos Smoke Nihil esetén. Jegyezd meg, hogy a sebzés jelentős része a speciális támadásokból jön, így azokra kiemelten figyelj. Lehetőleg mindig kerüld el őket! Ha a Nihilek halottak, menj északnak és menj át a nyitott ajtókon, majd mászd meg a szirtet (cliffside). Fontos: Ha megölted a Nihileket ne lépj ki a játékból, mert újra meg kell küzdened velük!

Mah bölcsője

A vulkán tetején fogsz kilyukadni, egy nagy alvó szobor mellett. Amint megközelíted ezt és megpróbálsz lemászni a bal (neki bal, neked jobb) keze mellett, a titokzatos entitás újra feltűnik és felfedi magát. Láss csodát nem más, mint Zaros maga. Sose gondoltad volna. Zaros elmagyarázza, hogy Mah igazából egy ősi istenség és az lenne az Ő illetve a te feladatod, hogy felébresszétek Mah-t mély álmából. Közben átléptek egy olyan helyre, ahol te és Zaros könnyen tudtok beszélni és kommunikálni, ami nem más, mint a te elméd. Itt elmagyarázza, hogy szüksége van egy testre, amit neked Mah energiájából kell megalkotnod az Ősök Csarnokában (Elder Hall’s) a vulkán alatt és most nagy kegyesen megengedi azt is neked, hogy kikérdezd a terveiről, a származásáról, és hogy mit gondol magukról az emberekről. Ha megkérdezed a származását kiderül, hogy Ő igazából Mah egyik teremtménye és lassan közeledik egy esemény, melynek a neve a nagy felülvizsgálat (great revision). Ha befejezted a kérdezősködést, mondd neki, hogy készen állsz és elmagyarázza, hogy ha felébredsz meg kell magad védened Mah rémálmától és el kell készítened a testet. Zaros felajánlja, hogy a testedben marad és segít küzdeni a rémálom ellen. Visszautasíthatod, de ha segít, akkor korlátlan mennyiségű prayer ponttal és rúnával ajándékoz meg téged a harc erejéig, ha Ancient curses-t és Ancient magicet használsz. A döntés után felébredsz a vulkán mellett.

Mah rémálma

Hogy felvehesd a küzdelmet a rémálommal közelítsd meg Mah-t. A rémálom pár percig fog tartani és ez abból áll, hogy Muspah-ok ellen kell harcolnod. Hogy éppen hol tartasz a folyamatban, azt a képernyő felső részén fogod látni. Ezzel is segít téged Jagex, hogy lásd mennyi van még vissza. Prayer és food különösképp szükséges és málhásállat sem árt (feltöltve). Ajánlott, hogy Ancient Magic spellbookon legyél, mert a Muspahokat egy kicsit jobban sebzik ezek a varázslatok, mint a normál verziók. Szintén ajánlott a pajzs használata, hogy Immortality-t, Resonance-t, Rejuvenate-t és Barricade-t használhass. Ha engedted Zarosnak, hogy belemásszon a fejedbe, akkor most örülhetsz, mert végtelen prayer pontod és rúnád van, ha Ancient spelleket és cursokat használsz. Ajánlott, hogy offenzív prayert is használj, mint Anguish vagy Torment és defenzívként Protect from Magic ajánlott, mert Mage Muspah tudja a legnagyobb sebzéseket okozni per másodperc neked. Ha nem engedted neki, hogy segítsen, esetleg meghalnál akkor, ha konzultálsz Zarossal újra, engedélyezheted a fejbemászós opciót. Fontos: Ha nem curses-t használsz, hanem prayert, akkor csökkeni fog a prayer pontod, tehát kell prayer poti. A harc kezdetén csak egy Muspah ellen kell harcolnod és ha az meghal gyorsan egy új foglalja el az előző helyét. Ahogy halad a rémálom előre egyre több Muspah termelődik (maximum 5, de ennyi csak a legvégén). Ha azt látod, hogy Mah összeszorítja a kezeit, gyorsan nyomj a Freedomra vagy az Anticipatre, ha ezt nem teszed meg akkor elkábulsz a sikoltásától. Te 1800-2000 sebzést szenvedsz el, a Muspah-k pedig akár 9200-at. Szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy a játékos eléri a 0%-t az előrehaladásba, de egyben elfogy az életereje is, ekkor a játékos befejezheti a csatát, de ez csak akkor teljesül, ha kapott róla üzenetet a chatboxban. Amint az előrehaladást jelző ikon 0%-ra vált, az összes Muspah meghal és lemászhatsz az Ősök Csarnokába. Zaros újra elmagyarázza (ha esetleg elfelejtetted volna), hogy szüksége van egy testre, Mah wispjeiből készítve plusz megtudod, hogy ha szeretnéd, hogy visszatérjen, akkor dark simulacrumot kell készítened, míg ha meg akarod akadályozni, akkor pedig light simulacrumot. Zaros újra felajánlja, hogy belép az elmédbe, hogy segítsen neked a tanácsaival, de ez opcionális és nincs hatása a játékmenetre.

Ősök Csarnoka

Mássz le a párkányról az ellentétes oldalon, mint ahol beléptél Mah keze mellett. Egy nagyobbacska területre kerülsz, ahol Mah wispeket fogsz látni. Vedd fel a ’The Measured’ Elder Artifactot, melyet a közeli földből készített Anima. Ennek a segítségével a halovány Mah wispek jól láthatóak lesznek, és el tudod tőlük szívni Mah energiáját illetve emlékeit. Ez utóbbiakat ténylegesen emlékké a középen található kráternél tudod átalakítani. A wispek mindenfelé találhatóak az egész teremben, feltűnhetnek akár a terem közepén akár a különös „tojások” mellett. Az öt tojás az öt ősi istent jelképezi. Ezért hasonlít az egyik nagyon a Stone of Jasra, egy másik pedig maga Mahra. Amint összegyűjtöttél 250 Mah energiát készítened kell belőle egy simulacrumot. Ez lehet sötét (dark), ami segíti Zarost, hogy testet kapjon vagy világos (light), hogy megakadályozza Zaros újbóli (teljes) megtestesülését. Amint készen vagy mássz vissza a csúcsra Zaroshoz. Ő elfogadja a készített simulacrumot, de rendesen le lesz törve szegényke, ha nem olyat készítettél, mely segítené visszatértét Gielinorba. Ellenben bármelyiket is adod neki, azt neki el kell fogadnia. Miután megkapta a simulacrumot, Zaros felveszi új alakját, mielőtt Mah felébred és visszateleportál titeket a Világok Kapujához, Freneskae bejáratához. Még egy kicsit trécseltek arról, hogy is érzed magad (mintha olyan nagyon érdekelné), majd visszatértek Gielinorba a kapun keresztül.

Zaros visszatér

Menj át a kapun és beszélj Azzanadrával, hogy tanúsítsa Zaros visszatértét. Azzanadra megidézi Chart és Nexet. Az emlékeidből kiderül Sliske árulása, így Zaros kiközösíti őt és nem lehet több kapcsolata ezentúl volt társaival. Ez feldühíti Sliskét, majd nem sokkal később el is teleportál. Zaros nem tétlenkedik, megbízza követőit különböző feladatokkal: Charnak Sliskén kell tartania a szemét, Nexnek Sliske istenné válásának folyamatát kell ellenőriznie, Azzanadrának meg előkészületeket kell tennie, hogy felkészüljön az ősi istenek esetleges felébredésére és megelőzze, hogy elpusztítsák az univerzumot. Ha nem segítetted korábban Zarost, akkor azzal is megbízza, hogy találjon egy olyan lehetőséget, mellyel meghosszabbíthatja a teste életét. Ha segítettél Zarosnak, akkor megbíz azzal, hogy foglalkozz a Dragonkin féle fenyegetéssel. Végül függően attól, hogy hogy döntöttél Zaros megjutalmaz egy sor dologgal, köztük karja egy szilánkjával, mely egyértelműen mutatja mindenki számára, hogy szerencsésen felvételt nyertél Zaros egyházába és lehetőséget teremt, hogy bármikor kommunikálj vele a küldetés után.
Gratulálunk, a küldetés teljesítve!

Fate of the Gods rewards.png

Zenék

Követelmény egyéb küldetéseknél

Készítette: kalozhun100 Fordításért köszönet: Ilarionus