Firemaking skill

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Bevezetés

Bevezetésként azt kell mondjam, hogy a firemaking skill az egyik leggyengébbre sikeredett, legkevésbé használható skill, amit fejleszteni ugyan elég gyorsan lehet, de nagy odafigyelés és türelem kell hozzá. Ha nem tették volna be a játékba a Shades of Mort'ton küldetést, illetve a bányákban használatos lámpásokat, ahol a magas firemaking skill hasznos tud lenni, akkor egy játékosnak kb. a 20-as szint az, amit érdemes lenne elérnie.


Hogyan kezdjük el?

Nézzük, hogy mi is kell ahhoz, hogy egy jó kis tűz kerekedjen lábainknál: először is kell egy fadarab (logs), amit meggyújthatsz, másodszor kell egy gyufásdoboz (tinderbox), amivel meggyújtod a fát. Ha mindkét dolog megvan az inventory-dban (vagy a fa a földön hever), akkor használd (use) a gyufásdobozt a fán, vagy a fát a gyufásdobozon, erre emberünk lehajol, és addig próbálkozik, míg a fa meggyullad, és máris egy gyönyörű tábortűz mellett áldogáll. Amikor földön van egy fadarab, akkor gyorsabb, ha jobb gombbal rákattintasz, mert ekkor a gyufa birtokában elérhetővé válik a "light ... logs" opció, mellyel egyből meggyújtható a fa.

tinderbox (Firemaking tinderbox.png) + logs (Firemaking normal logs.png) = tűzrakás Firemaking firemaking.jpg
Tűzgyújtáshoz használható technikák: Firemaking use tinderbox.jpg Firemaking light logs.jpg

Minél nagyobb a firemaking szintünk és az adott fa égetéséhez minimálisan szükséges szint közötti különbség, annál kevesebbszer hibázunk gyújtás közben.
A sikeres tűzgyújtáshoz olyan fajta típusú fadarabnak kell nálad lennie, amelyet a meglevő firemaking skilleddel meg tudsz gyújtani. Fontos, hogy az a hely, ahol állsz tiszta legyen, ne legyen rajta tereptárgy (pl. virág, növény, stb.). Felvehető (eldobott) tárgy lehet a földön.
Ahhoz, hogy egy farönköt meg tudj gyújtani, nem kell azt ledobni a földre, ha a hátizsákban használod rajta a gyufát, akkor is ugyanúgy meggyullad.
A gyors fejlődés érdekében a következő módszert érdemes használni: amint használtad a hátizsákodban levő gyufát a fán, azonnal újra kijelölöd azt, majd az egeret a következő meggyújtandó fa felé viszed. Megvárod, míg a karaktered feláll a gyújtás után és automatikusan elmozdul a következő pozícióba (mindig nyugat felé, ha nincs blokkolva az útja), akkor használod a fán a gyufát (kb. akkor, amikor a tűz meggyullad). Ekkor meg tudod spórolni azt az időt, amíg újra lehajol és gyújt (na persze itt is ronthat, ha még kicsi a szinted, ekkor többször próbálkozik, és elveszik a gyorsaság).
A mozdulatsor közben körülbelül ekkor kell gyújtani: Firemaking sorozat.jpg

Fák

Az egyes fatípusok meggyújtásához szükséges szintek a következőek:

Fa tipusa Kép a fáról Égetéshez szükséges firemaking level Égetéssel szerezhető XP Csak membereknek?
Normál
(logs)
Firemaking normal logs.png 1 40 nem
Tölgy
(oak)
Firemaking oak logs.gif 15 60 nem
Fűz
(willow)
Firemaking willow logs.png 30 90 nem
Tikfa
(teak)
Firemaking teak logs.png 35 105 igen
Juhar
(maple)
Firemaking maple log.gif 45 135 nem
Mahagóni
(mahogany)
Firemaking mahogany logs.png 50 157,5 igen
Tiszafa
(yew)
Firemaking yew logs.png 60 202,5 nem
Mágikus
(magic)
Magic logs.PNG 75 303,75 igen

Tanácsok gyors fejlődéshez

Az 1-es szintről indulva egészen a 20.-25. szint környékéig csak normál fát érdemes égetni. Onnan oak 40.-45. szint közöttig, utána csak willow, mert az igen könnyen véghato, illetve beszerezhető nagyobb mennyiségben 15 gp és 25gp közötti áron, és ezen az áron 90 xp igencsak megéri. Ezt folytathajuk 50-es szintig, ahol már maple-t is égethetünk (vágni csak memberek képesek). 65-ös szint környékén lehet rátérni a yew, majd 80-as szint körül a magic logs-ok égetésére(ez a kettő módszer viszont nagyon drága, így nem annyira ajánlott!).

A firemaking fejlesztését nagyban meghatározza az, hogy milyenek az anyagi lehetőségeink, illetve hogy f2p vagy p2p játékosok vagyunk:
1. Ha free-s vagy, akkor a magic logs égetés, mint lehetőség kiesik, marad a willow és a yew. Az ingyenes területen nincs gyorsabb a yew-égetésnél, de ez igen költséges dolog (olyan 1,4 gp per 1 xp). Ha nem vagy túl gazdag, akkor marad a willow, ami jóval olcsóbb, költséghatékonyabb (kb. 0,4 gp per 1 xp), de sokkal több időt és nagyobb türelmet igényel (2,25-ször annyi fát kell elégetni ugyanannyi xp-hez, mint a yew-nál).
2. A member világban általában az anyagi helyzet jobb, elérhető a maple és a magic logs is, ezért itt a fentebb leírt lépéseket tudom ajánlani, esetleg a késöbbiek tárgyalt árnyégetést.

A fejlődésnek más szemszögből nézve is több lehetősége van:
1. Megveheted a szükséges fát másik játékostól, vagy kivághattad korábban, és a meglevő fákat a "bankolok-égetek-bankolok-égetek-..." módszerrel elégetheted. Ennek a legjobb helyei a Varrock-i east bank és a Falador-i east bank.
2. Megveheted a fát boltban is, ennek legjobb helye a Varrock-i bolt, ahol általában nagy mennyiségű willow található, majd elmész a főtéri kút keleti oldalára és onnan kezded gyújtogatni a tüzeket.
3. Egy fejszével a kezedben és egy gyufával a hátizsákban elindulsz fát vágni, majd ha megtelt a hátizsák, akkor elégeted a meglevő rönköket. Ezt is willow-nál érdemes használni, legjobb helye a Rimmington alatti tengerpart. Régebben a Rimmington feletti 4, bankoktól távoli yew fával is meg lehetett próbálni ugyanezt, mostanra azonban ezt a részt is ellepték a leginkább 3-as szintű favágókarik :(

Membereknek

Membereknek van más lehetóségük is firemaking skilljük fejlesztésére illetve kihasználására:

Égetés halotti máglyán

Mort'ton városában az árnyékok maradványainak (shade remains) elégetéséhez lesz szükségünk halotti máglyára. Ehhez szükség van a Shades of Mort'ton küldetés befejezésére. Utána a máglyát egy farönk, egy gyufa, egy adag oliva olaj, 10% feletti Tisztaság (Sanctity) illetve a templom szent tüze segítségével állíthatjuk elő. Vegyünk a közeli boltban egy adag olivaolajat, használjuk a templom tüzén amikor a Tisztaságunk meghaladta a 10%-ot. Ennek eredménye a szentelt olaj (sacred oil). Ezt használva egy farönkön kapjuk meg a máglyához kellő fát (pyre logs). Ha ezt letesszük az egyik mágiának szánt helyre Mort'tonban, majd hozzáadjuk az előzőleg megölt árnyék maradványait, akkor meggyújthatjuk a máglyát rengeteg firemaking és prayer xp-t, meg valamilyen díjat, ami lehet pénz vagy a sírkamrákba való, különböző színű kulcs.
Az olivaolajnak a fára való öntése 10 xp-t jelent firemakingre. A máglya elkészítéséhez több féle fát használhatunk, erősebb árnyékok égetéséhez jobb fa és magasabb firemaking szükséges:

Fa tipusa Égetéshez szükséges firemaking level Szentelt olaj mennyisége egy fára Ezen árnyékok égetésére használható Égetéssel szerezhető XP
Normál pyre logs 5 2 Loar shades 50
Oak pyre logs 15 2 Loar és Phrin shades 70
Willow pyre logs 30 3 Loar, Phrin és Riyl shades 100
Teak pyre logs 40 3 Loar, Phrin és Riyl shades 120
Maple pyre logs 50 3 Loar, Phrin és Riyl shades 175
Mahogany pyre logs 55 3 Loar, Phrin, Riyl és Asyn shades 210
Yew pyre logs 65 4 Loar, Phrin, Riyl és Asyn shades 255
Magic pyre logs 80 4 Loar, Phrin, Riyl, Asyn és Fiyr shades 404,5


Lámpák és lámpások

Vannak a member területen olyan helyek, ahol annyira sötét van, hogy lámpa nélkül nem tudsz tájékozódni - ilyen például a Lumbridge Swamp Dungeon is. A lámpások elkészítéséhez szükség van craftingra vagy smithingre, a meggyújtásuk viszont firemaking skillet igényel, a bonyolultabbak már igen magas szintűt. Annak ellenére, hogy az adott eszköz meggyújtásához kell egy minimális szint, ezért sajnos XP-t nem kapunk. A lámpások kialudhatnak, hogy újra tüzet csiholj beléjük, ahhoz szokás szerint gyufa kell.

Lámpás neve Kép a lámpásról Meggyújtáshoz szükséges firemaking level
Candle lantern Firemaking Candle lanterns.png 4
Oil lamp Firemaking Oil lamps.png 12
Oil lantern Firemaking Oil lanterns.png 26
Harpie bug lantern Firemaking Harpie bug lanterns.png 33
Bullseye lantern Firemaking Bullseye lanterns.png 49
Mining helmet Firemaking Mining helmets.png 65

Firemaking skillcape és Emote

Firemaking skillcape és emote

Ha elérted a 99 Firemaking levelt lehetőséged van arra, hogy Firemaking skillcapet viselj és firemaking emotét csinálhass.