Kalphite king leírás

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Kalphite King (KK) leírás

A Kalphite King egy elég közkedvelt Boss manapság, hiszen van benne kihívás, nem kell hozzá küldetés, mégis egyszerű ölni, jó dropjai vannak. Ez egy kicsit ellentmondásos, de ha a leírás végén végiggondolod. hogy mit kell csinálni, hát nem fog belefájdulni tőle a fejed. A leírás maga viszont lehet, hogy elég hosszúnak és bonyolultnak tűnhet, de NEM az. Tehát ha esetleg valaki KK-zni hív, vedd a bátorságot, és nézz le oda. Első pár alkalommal a halál majdnemhogy garantált. A "betanulási idő" egyéntől függ. Pár órától akár a 2-3 napig is terjedhet az az időszak, ami alatt valamit elnézel, és meghalsz. Visszatérni viszont könnyű, csak egy kicsit kajaigényes. Na, de elég a kertelésből, nézzük a fontosabb pontokat.

Mit vigyek?

Tehát akkor kezdjük az elejéről. Bármennyire is meglepő, gyakorlatilag tökmindegy mit viszel, hiszen az esetek túlnyomó részében a Boss támadása mindenképp betalál, és meglehetősen sokat is. Persze egy Tetsu páncélnál érezhető lenne a különbség, de gondolom a többségnek úgysincs ilyesmije. A tapasztalatlanok minél több HP-val rendelkezzenek, a többiek kevesebbel is beérhetik. Gondolok itt a Barrows - Bandos páncélzatokra. Én nem biztos, hogy a legjobbtól kezdem az ajánlott felszerelést, és haladok a legrosszabb opció felé, de ezt egyén válogatja. Mindenki döntse el magának, hogy számára mi a legmegfelelőbb, mit engedhet meg magának, ez a leírás úgyis csak egy útmutató.

Felszerelés (Melee)

Fej: Slay Helm* / Verac's helmet / Ganodermic Visor / Nei helm / Bármi más Barrows helmet / Bandos helm
Amulet: Zealot's amulet (DG) / Fury / Glory
Köpeny: Skillcape / Spirit cape* / Ardougne Cape / Kiln Cape / Fire cape
Felső: Verac's Brassard / bármi más Barrows páncél / Bandos Chestplate / BoL ruha*
Alsó: Verac's Plateskirt / bármi más Barrows páncél / Bandos Tassets / BoL ruha*
Fegyver: Dual Drygore / Chaotic fegyverzet, legvégső esetben Zamorakian Spear. Ha semmi ilyesmid nincs, felejtsd el egyelőre KK-t. Drygore / Chaotic nélkül elég lassú ölni.
Kéz: Goliath's gloves / Culinaromancer's gloves 10 / Royal vambraces / Ganodermic gloves
Láb: Ganodermic Boots / Bandos boots / BoL cipő*
Gyűrű: Ring of Vigour / World Wakes gyűrű (6th age ring) / Tokkul-Zo / Berserker ring

Felszerelés (Mage)

Fej: Slay Helm* / Virtus / Seasinger / Nei helm / Bármi más Barrows helmet
Amulet: Fury / Zealot's amulet (DG) / Glory
Köpeny: Skillcape / Spirit cape* / Ardougne Cape
Felső: Seasinger / Virtus / Ganodermic / bármi más Barrows páncél
Alsó: Seasinger / Virtus / Ganodermic / bármi más Barrows páncél
Fegyver: Dual Virtus = Chaotic Battlestaff / legvégső esetben Armadyl Battlestaff, vagy Polypore. Ennél rosszabb ne nagyon legyen. Ha semmi ilyesmid nincs, felejtsd el egyelőre KK-t. Virtus / Chaotic nélkül elég lassú ölni.
Kéz: Spellcaster gloves (Dominion) / Culinaromancer's gloves 10 / Ganodermic
Láb: Ganodermic Boots
Gyűrű: Ring of Vigou / World Wakes gyűrű (6th age ring) / Tokkul-Zo / Berserker ring

Familiar: Yak > Disznó > Torto > Tbird > Unicorn > Titan > Bunyip

 • Slay helmet csak akkor, ha Kalphite taskod van.
 • BoL = Battle of Lumbridge ruházat. Ha van ilyened, az viszonylag jó dolog, hiszen kb olyan jó, mint a GWD páncélok, csak mindenre adnak Def-et, és nem szenvedsz hiányt offenzívából sem. Viszont nincs bónusz sebzés. Továbbá ha legalább 3 tárgy van rajtad, 3% eséllyel aktiválod a ruha speciális képességének az esélyét.
 • Spirit cape-t csak akkor, ha Unicorn-t hoztál.

Inventory

Az inventoryba is meglehetősen sok minden kellhet a kaja mellett.
OPCIONÁLIS: Royal / Karil felső alsó, Crystal Bow vagy Royal Crossbow + muníció. (3/28 hely)
Ha van Hybrid ruhád, akkor 2 helyet már meg is spóroltál.

Kérdés persze az is, hogy milyen fegyverzete van a csapatnak, és mennyi idő egy Boss. Kezdő létünkre menjünk csak 1 Killre, aztán majd meglátjuk. Max még utána tudunk maradni.

Super Restore x3 (6/28)
Super / Extreme set (9/28) Overload persze, hogy jobb.
Prayer Renewal x1 (10/28)
Ha van Summoningunk, akkor Unicorn-hoz kell Healing Aura scroll (11/28)
A maradék lehet Shark vagy jobb. (28/28)

Hova & hogyan menjek?

Lehetséges lejutási formák

4 módszer van, mindegyik eléggé gyors

 • Home port(amennyiben kész a Desert Treasure)
 • Camulet (a Granite bányába fog teleportálni téged, a térképen "Quarry" néven található")
 • Pharaoh's sceptre (talán a legjobb megoldás, csak a töltésről kell gondoskodni, utána el lehet adni, ha már nem kell)
 • Bandit camp teleport scroll (igencsak kerülendő módszer, hiszen sok halálozás esetén a teleport tekercsek értéke bőven meghaladhatja a Pharaoh's sceptre értékét)

Noha egyik sem fog konkrétan a KK bejárata elé vinni téged, de kb 30-60 mp múlva már ott is lehet, bármelyik módszert is választod.

Ha ide eljutottunk, már csak át kell menni a túloldalra.

Mire számítsak?

Melee

Mindig ugyanúgy kezdődik a Bossharc, Melee-vel támad, ~20-30 mp múlva egy helyben fog állni, felizzik a teste, és azután elkezd vonatozni abba az irányba, amerre igen erősen rákoncentrált. A lényeg, hogy ne állj ilyenkor előtte. Az utána lévő ~15-25 mp múlva valakit leköp valami zöld trutyival, és a Provoke-rnek az a dolga, hogy Provoke ability-vel magára vonja a Boss figyelmét, és Resonance-cal IDEJÉBEN kivédje a támadást (kasztokról a 4. pontban). Amennyiben nem sikerül ezt kivédenie, kap egy igen igényes instant halált (vagy kevesebbet, de kezdők lévén úgyis meghalunk, ha elrontjuk). Ezután nagy eséllyel ~15 Mp-cel fázist vált, és a harc folytatódik. Hogy mire vált, az teljesen véletlenszerű.

Range

Ennél a fázisnál zöld színűre változik a szárnya, és erőteljeseket képes ütni. Eleinte kapsz egy Stunt, utána egyből egy Fragmentation shot-ot. Ha van időd, várd meg míg az utóbbit is megkapod, utána freedomozz. Ez egy kicsit macerásabb, viszont Melee-vel többet is lehet itt sebezni. Itt már közben megjelenhet néhány minion, amit ha esetleg sikeresen összehúzunk egy helyre, könnyű leölni őket multi-támadásokkal. Zöldezni ilyenkor is szokott, és ha a Minionokból már a harc vége felé sok van, könnyen pórul járhatsz. Zöldezés után, mihelyst ütött egy párat, lemegy a föld alá. Ezután mindig az alatt jön fel, akire rábambult vakondozás előtt. Ha nem mozdul el az adott személy felőle, egy igen igényes 2000-3500 sebzés körülit is kaphat. Ezután kezdődik az egész elölről. Kapsz egy stunt, majd egy Fragmentation shot-ot, és így tovább, amíg Phase-t nem vált.

Mage fázis

Ez a legmacerásabb. Több ember esetén itt halnak be a legtöbben. A gond ott kezdődik, hogy emberek lassan reagálnak, nem futnak, vagy alapból kevés élettel kezdik a Phase-t. Pedig ez a legegyszerűbb. Ugyanis ledob 1, néha 2 világító gömböt, ami 3x3-as területen belül mindenkit sebez. Emellett még Stun-ol is, úgyhogy ha éppen Stun-olható vagy, könnyen benyelhetsz több ezer , akár 5000-6000 sebzést. Annyi a lényeg, hogy amint átvált kékre a szárnyra vagy ha meglátod a gömböket, elkezdesz elfele futni, mint egy vakegér, és közben nyomogatod a Freedomot.
Egyéb alternatíva lehet még az Escape / Anticipation is, csak az utóbbival vigyázni, hogy az csak MEGELŐZÉSRE van, nem a Stun megszüntetésére. Ha idejében futsz, elkerülöd azt, hogy csak akkor Stunol le, amikor még bent vagy a világító gömbök hatósugarában, és ha ez nem is sikerül, egy Freedom segítségével még az utolsó pillanatban még el tudsz menekülni a robbanás elől. Ezt, ha túlélted, folyamatosan dobálja a világító gömböket a jelenlegi pozíciódra, aztán egyszer majd le fog bukni a föld alá. Azután köpköd még egyet kettőt, vonatozik egyet, ahogy Melee-n is tette. Ha ezt teszi, ezután mehet egy Anticipation is, ugyanis általában ezután kapsz egy újabb kék gömbös Stunt.

Egyéb

Vannak bizonyos dolgok, amelyekre figyelni kell attól függetlenül, hogy milyen fázisban van. Igazából csak 2 dolog: piros és zöld burok körülötte. Amennyiben zöld burok veszi körbe, azonnal FEJEZD ABBA a támadást. Bármi, amit sebzel, azt Ő gyógyítja magán. Ha pedig piros burok van rajta, akkor azt gyógyítja, amennyit Ő sebzett. Egy játékos halál a zöldezés kivédésének hiányában 24.000 HP-val gyógyítja KK-t.

Ability bar - mit használjak? Milyen Style-ban menjek?

Korábban kellett volna megtennem, de itt talán jobb beszélni a csapattagok szerepeiről. Minden csapatba kell legalább 1

 • Provoker: Feladata "csak" annyi az életben maradáson kívül, hogy ha valakit bezöldez a Boss, a lehető leghamarabb magára vonja a Boss figyelmét a Provoke ability-vel, és a megfelelő pillanatban a Resonance használata. Amennyiben nincsenek minionok a szobában, ezt bármikor el lehet használni. Természetesen ez az én személyes beállításom, ha nincs Lunarod, akkor a Heal Other varázslatot ki lehet cserélni bármire, továbbá NIS óta külön kirakhatod a Def-es abilityket külön helyre, ezzel több helyet spórolva.
 • Tank: Feladta, hogy mindig, minden körülmények között elvonja a Boss figyelmét a Provoke-kal. Incite bekapcsolva, Provoke használata kötelező, amikor az előbb említett csapattag kivédi a zöldezést.
 • Attacker(DPS): Üsd vág, ami belefér. Csak éld túl. Ha a Tank meghal (és ha van egy plusz ember), ez a személy veheti át a Tank szerepét.

Mit mikor NE csináljak?

Tapasztaltabb KK-sként én már csak reflexszerűen teszem azt, amit kell, de azért van 1-2 dolog, amit érdemes észben tartani még nekem is:

 • Amikor bezöldez valakit, a Stun hanyagolandó dolog, hiszen késlelteti a támadását. Egy tapasztaltabb Provoke-r képes az utolsó pillanatban használni Resonance-ot, ezzel minimalizálja az esélyét annak, hogy egy minion ütését elhasználja az ability, és a Boss megöli. Egy-két stun felborítja ezt a ritmust, és bajt okozhat.
 • Mage fázisra egy Freedomot érdemes megtartani. Egy fázisban sem stunol le annyira, hogy elpazarold. Na jó, Range közben... talán.
 • Berserker-rel csak óvatosan. Ha váltás előtt használod, és alattad teremnek a kicsik, akkor elég hamar csúnya halált halsz. A minionok amúgy is képesek több ezer sebzés bevitelére megjelenésükkor, hát ha még Berserker-t is használsz.
 • Érdemes tehát a Berserker-t a megfelelő pillanatban használni: Range phase-n akkor miután zöldezett, lebukott a föld alá, és épp jönne fel. Melee-n pedig vonatozás előtt ~5 Mp-cel.
 • Amennyiben megcsípett, megmozdulsz, és valami irdatlan nagy mennyiségben kapod a sebzést, érdemes Freedomot nyomni, hiszen ezt a Bleed hatást semlegesíti. Inkább éld túl vele a Bleedet, és majd korrigálsz egy Anticipationnal.
 • Ne hősködj fél HP-n. Azért van a kaja, hogy használd.
 • Sose legyél közvetlenül a fal mellett, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy a HP-d egyre inkább a negatív felé közeleg, vagy azt, hogy már nem pozitív, és valamelyik nagyvárosban hallgatod a madarakat 3 tárggyal. Ez főleg Mage és Melee phase-n igaz.
 • És KK alatt se nagyon legyél, mert megzúz, mint Corporeal Beast.

Mikor jönnek a Minionok?

Minionok az egész harc során kétszer jönnek.

Az egyik adag akkor jön, amikor a Boss eléri a ~195.500 életerőt. Előtte sose. Utána esetleg, ha stunt, vagy sok sebzést kap. Ekkor viszont Te is kapsz egy Stunt. Mint egy őrült, nyomogasd az Escape / Surge Ability-t (eltűnsz 7-10 kockányira), és így a Minionok nem alattad jelennek meg. Ilyenkor kb 5 Minion jön. Ez még sima ügy.

A következő adag 65.500 HP-nál jön. Ugyanúgy kapsz egy Stunt, és utána jön egy adag Minion. Elmenekülés ugyanúgy. Azzal vigyázz, hogy most 2 részletben jönnek fel, ergo ha visszamész oda, ahol már vannak Minionok, nagy valószínűséggel ott jönnek fel újra, és 1000-2000 közötti sebzést kaphatsz Miniononként.

~Kisszuperman