Plague's End

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből
Plague's End head banner.jpg

Információk

Kezdőpont Beszélj Arianwyn-nel Lletya-ban
Besorolás Nagyon nehéz
Hosszúság Hosszú
Szükséges
Küldetések Within the Light, Catapult Construction, Making History
Képességek 75 Agility, 75 Crafting, 75 Construction, 75 Dungeoneering, 75 Herblore, 75 Mining, 75 Prayer, 75 Ranged, 75 Summoning, 75 Woodcutting
Tárgyak Szükséges tárgyak:

Ajánlott: Egy két darab Crystal Teleport seed NAGYON ajánlott, el kell egy párszor jutnod Lletya-ba. Ezeket Lletya-ban található elfek dobálják, kb. 1/15 eséllyel. Természetesen legyenek töltve, máskülönben nincsenek hasznodra. Ha van, de lemerültek, Eluned megáldja őket egy kis pénzért cserébe, és 3-as töltéssel rendelkeznek majd.

Jutalom
2 Quest pont, 50.000-es xp lámpa 10 választott skillre: Agility, Construction, Crafting, Dungeoneering, Herblore, Mining, Prayer, Ranged, Summoning és Woodcutting, "of the Elves" title, Trahaearn exoskeleton set, hozzáférés Prifddinas-hoz, hozzáférés Prifddinas camp-hez, hozzáférés Mournere HQ -hoz Mourner set nélkül, 2 Treasure Hunter kulcs


Kezdetek

Menj Lletya-ba, ahol már vár Téged Arianwyn. Amennyiben nem tudod, hogy eddig mi történt, vagy nem emlékszel rá, elmesélheti. De amennyiben készen állsz, és nálad van a Mourner ruha (más egyelőre nem kell), elteleportál téged Prifddinas alá az alagútba, ami eddig el volt torlaszolva. Menj be a nyugati lyukba Arianwyn-nal, ahol aztán egyből észrevesz titeket a Deathguard kapitány. Megkérdezi mi járatban vagytok, és válaszold neki a következőket:

 1. We thought we saw a mouse
 2. It would get into the food stores
 3. We knew you were busy

Amennyiben sikerült átverni a kapitányt, továbbmehetsz. Menj be a következő szobába, ami északon van, majd odabent fordulj nyugatra. Ott találkozni fogsz Iestin Edern-nel. Beszélj az ott lévő Mournerekkel, akik ott hagynak titeket, és tudtok beszélni. Iestin arra kér majd, hogy Prifddinas polgármesterének vidd el a terveit. Menj az északi lépcsőkhöz, és mássz fel. Ekkor Prifddinas külső részén találod majd magad.

Ez a tábor meglehetősen egyirányú, de kacskaringós, viszont eljutni a polgármester kis házikójába, ami északon található, meglehetősen egyszerű. Beszélj vele, és add át neki Iestin jelentését. Ekkor megkér, hogy nézd meg az ebédjét, ami már rég meg kellett volna, hogy érkezzen. Vedd az irányt délre, amíg nem látsz egy hidat egy pár Mournerrel, és egy pár éhező emberrel.

Beszéld meg az őrökkel, hogy ezt az ételt inkább osszák szét az éhező emberek között (distribute), majd irány vissza a polgármesterhez. Meséld el neki, hogy mi is történik, aki ezután fejvesztve kirohan az épületből. Itt az alkalom, nézz szét az asztalán, és szerezd meg a Master plan-t. Most pedig futás vissza Iestin-hez (délkeleti rész, lejáró).

Add neki ezt a tervet, majd kérdezd meg tőle hogyan lehetne megállítani Lord Iowerth-et, mire Arianwyn megadja a lehetőséget, hogy elteleportáljon titeket Ardougne-ba. Ha már ott vagy, azért menj a bankba, mert lesz egy kisebb harcod, viszont semmi komolyra nem kell számítani.

Zavargások

Ideje megszervezni az ellenállást. Vidd el ezt a tervet Bravek-hez, aki West Ardougne főtere mellett található nagy házban (vagy annak emeletén) található. Meglepi őt a dolog, és ad majd egy listát egy jópár névvel, akik megbízhatóak, és be kell őket is szervezni.

A következő helyeken találhatóak az emberek:

 • Főtértől északra, egy kis házikóban van egy család (nem beszélnek veled ha Mourner ruhád van) - Ted és Martha Rehnison
 • Főtér keleti részén - Jethick
 • Főtértől délre, a sarokban egy kis házikóban - Nurse Sarah
 • Főtértől nyugatra, a romos házak között - Carla
 • Teljesen nyugatra, ahol van az Underground Pass küldetés lejárója is - Koftik
 • Kelet-Ardougne északi banktól nyugatra - Elena

Ha mind megvannak, akkor irány a templom, ami a főtér délnyugati oldalán található. Beszéld meg az ott egybegyűltekkel a fejleményeket, és azt javasolják, beszélj Councillor Halgrive-vel. Menj ki a nyugati városrészből, egyenesen keletre, a folyón át, ahol látsz egy templomot, és annak a kertjében időzik az előbb említett személy. Halgrive ad majd egy "proclamation"-t. Ha ez megvan, menj vissza a nyugati városrészbe, vissza a templomba.

Annyit és azt mondasz nekik, amit szeretnél, de végül elkezdődik a felkelés. A város északkeleti részén van a Mourner telep. Annak rúgd be az ajtaját (szó szerint), és győzd le az ott található 100-as szintű Mournereket. Ha megvagy velük, menj le a pincébe, ami az épület északnyugati szegletén van.

Az itt található Mournerek már egy kicsit erősebbek, és mindet le kell győznöd, hogy ha tovább szeretnél haladni a küldetésben. Menj egyenesen délre, ahol a Head Mourner irodája is található, és győzd le. Amint legyőzted, kiválaszthatod, hogy megölöd, vagy szabadon engeded. Akárhogy is döntesz, csak az számít, hogy átvettétek az irányítást az épület felett. Elena megkér, hogy a zászlót akaszd fel a rúdra, amely az emeleten található. Amint ezt megteszed, Sir Hugo és Sir Edmond észrevesz téged, illetve a történteket, és visszasietnek King Lathas-hoz.

Tedd te is ezt. Menj Kelet-Ardougne kastélyához, aminek a bejáratánál beszélj Sir Edmond-dal. Már elkezdődött a harc a kastélyért, és neked is segítened kell. Menj be a kastélyba, fel az első emeletre, egyenesen King Lathas felé vedd az irányt. Miután beszéltél vele, Sir Hugo közbelép, hogy megvédje a királyt. Amennyiben legyőzöd, újfent dönthetsz egy élet sorsáról. Amint megvagy mindennel, menj vissza Arianwyn-hoz, aki a Prifddinas alatt található helyen található (ne felejtsd el a Mourner ruhát sem). Legegyszerűbb lenne, ha Lletya-ba elteleportálsz, és onnan elteleportáltatod magad Arianwyn-nal. De használhatod a korábban megismert tábor útvonalait is.

A klánok vezetőinek megtalálása

Gwir chathead.png
Meséld el Arianwyn-nak az elért sikereket, aki ezután elmondja, hogy van egy új terve Prifddinas újraélesztésére, amihez viszont meg kell találnod a klánok vezetőit. Egyet már megtaláltál, és egyet tudtál helyettesíteni, már csak a maradék 6 kell. Menj Lletya-ba, és szerezd meg a küldetéshez szükséges tárgyak nagy részét, és némi harci felszerelést is.

Ha megvagy, a banktól északra található Gwir, akivel beszélned kell. Kutasd át a mellette található könyvespolcokat, amíg meg nem találod a "The Lost Elders" című könyvet. Beszélj Gwir-rel mindaddig, amíg nem kapsz 2 tárgyat (egy Charm és egy Meilyr recept).

Lady Ithell

Ithell statue.png

Lady Ithell chathead.pngEnnél a résznél kicsi kör alakú szimbólumokat kell a falakon keresni, főleg a föld közelében.
A következő helyeken találod őket:

 • Van egy a Ranging store nyugati falán
 • A déli épület déli részén
 • A bank keleti oldalán
 • Menj fel, és az északi részen van egy nagyobb épület, annak a külső részén keress
 • Illetve még lent, a ruha boltnál is vagy egy.

Ha megvan mindegyik, akkor a 10 Magic logs felhasználásával építsd újra Lletya közepén a szobrot, majd mássz fel a lépcsőn és beszélj Kelyn-nel. Amennyiben beszélsz vele, mondd el neki, hogy elkezdted a klán vezetőinek a felkutatását, és végül elhagyja Lletya-t, hogy a megadott gyülekezőpontra menjen.

Lady Trahaeam

Lady Trahaearn chathead.png
Ő az Underground pass-ben található, úgyhogy hagyd el Lletya-t, és próbálj meg az északi barlanghoz eljutni (át a fán, nyugatra át a csapdán, majd ugyancsak nyugatra át a 3 fán megint, majd északkelet felé vedd az irányt). A csapdákkal vigyázz! Amint bent vagy, beljebb, a déli falon lesz egy repedés, a csákányoddal "puhítsd" meg. Menj be, ahol előjön 3 db 70-es Automaton, amiket ölj meg. Mindegyik külön harci stílussal rendelkezik. Ha legyőzted őket, felélesztheted az ott pihenő Trahaeam-ot, és végül ő is a gyülekezőhelyre siet.

Lord Crwys

Lord Crwys chathead.png
Tirannwn home portolj, majd az ott található kék gombákból szedj egyet. Menj nyugatra, be az erdőbe, majd az ott található piros gombákból is szedj egyet. Északnyugat fele kelj át az egyik csapdán, majd fel egyenesen északra. Ha kivágsz egy fát, az megmutatja Lord Crwys hollétét. Amennyiben megvan a fa, amire rámutat a sárga fény, használd a Plant cure-t rajta. Amennyiben jó fát választottál ki, Lord Crwys megmutatja magát, és végül őt is elküldheted a megbeszélt helyre.Lady Hefin

Lady Hefin chathead.png
Az oda vezető út
El kell jutnod oda, ahol vannak Lletya közelében a Magic Tree-k. Vagy menj a lodestone-tól teljesen északkeletre, vagy menj vissza Lletya-ba, onnan ki nyugatra, majd végig délre, amíg egy mocsaras területre nem érsz. Ott észreveszed, hogy jó sokat kell ugrálnod a szigetek között, amíg végül el nem éred a nyugati részen nem található Elf Hermit-et. Beszélj vele mindaddig, amíg rá nem jön, hogy tudod ki ő.


A válaszok:

 1. Seren's faithfulness to the elves
 2. The symmetry of crystals
 3. I don't know.

Lord Amlodd

Lord Amlodd chathead.png
Menj bármelyik olyan helyre, ahol lehet Summoning pouchokat csinálni, és ne felejtsd el a küldetésben felsorolt szükséges Summoning alapanyagokat se! Ha nálad van minden, tudsz készíteni egy Amlodd Pouchot, amit ha megidézel, megtalálod Lord Amlodd-ot, és csatlakozik a klán többi vezetőjével a megadott helyen.
Lord Meilyr

Lady Meilyr chathead.png
A korábban megszerzett gombákat morzsold össze, és add hozzá a 3-as Super defence potion-hoz. Ekkor egy új potion készül, amit el kell vinned Daemonheim-be. Vedd a gyűrűt (Ring of Kinship), teleportálj el vele Daemonheim-be, menj a belső részhez, ahol igyál egy kortyot az italból. Ekkor megjelenik egy portál, ahova ha bemész, megtalálod Lord Meilyr-t is.General Hining chathead.png
Ha megvan mindenki, vagy elviteted magad Arianwyn-nel Lletya-ból a földalatti kis zugba, vagy te magad próbálsz odavergődni valahogy. :) Ha lent vagy, és megbeszéltétek a teendőket, meg kell látogatnod General Hining-et, aki Tyras camp-ben található. Meg kell kérned, hogy támadja meg az ellenséges csapatokat, ezzel elterelést keltve gond nélkül meg tudnád csinálni a rituálét. Ha megvan, menj vissza Lletya-ba, szerezz egy jó fegyvert, páncélt és sok kaját, teleportáltasd el magad megint a föld alatti gyülekezőpontra, ahol Arianwyn-el beszélve beléptek a könyvtárba, ahol vár egy kis logikai feladat.Dark Lord chathead.png
A keleti oldalon kezdődik az egész, és a fényt a terem közepén található oszlopba kell vezetned. A tükröknek nincs fizikai formájuk, avagy csak nincsenek nálad - viszont oda rakod le őket, ahova akarod. Lesznek tükrök, amelyek már el vannak helyezve, amelyek rávezethetnek a helyes útra, avagy elterelésnek is ott lehetnek.

Minden egyes alkalommal, amikor megoldasz egy rejtvényt, megjelennek szörnyek, amelyeket le kell győznöd ahhoz, hogy folytasd. Ezek a szörnyek mágia ellen gyengék, egész pontosan a tűz varázslatokkal sebezhetőek a legjobban. Amennyiben vesztesz, ott kell folytatnod, ahol legyőztek, tehát nem kell az elejéről újrakezdeni. Továbbá 2 harc között is bármikor kiteleportálhatsz, ha éppen bajban vagy, lehetőleg még a harcok elején, ne a végén, mert akkor elölről kell kezdened azt a harcot.

Amennyiben megcsináltad mind a 8 feladványt, és a Dark lord is legyőzőjére talált, a küldetésed gyakorlatilag készen van. Amennyiben nincs 15 helyed, megnyílik majd egy ablak, ahol tárgyakat helyezhetsz a bankba, hiszen 14 tárgyi jutalomban részesülsz így a küldetés végén (de mégis 15 kell neki). Arianwyn-nal beszélve ténylegesen is kész a küldetés!

Gratulálok!

Plague's End reward.png

Készítette: kalozhun100 és Kisszuperman