Runescape Istenei

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Saradomin

Saradomin a jó Isten RuneScape-ben. Ő nem kiegyensúlyozott, mint Guthix, vagy gonosz, mint Zamorak és Zaros. Saradomin irányítja a szabad föld nagy részét, kivéve a vadont (wilderness). A Monostor, Edgeville-től nyugatra, egy szent hely, ahol a papok Saradomin-hoz imádkoznak. Jarred Testvér, a Monostor második emeletén, megáldja Saradomin szent szimbólumait. Saradomin követői például a Wise Old Man Dranyor Village-ben, papok, Saradomin mágusok, a Carnillean család, a Fehér Lovagok, Vannaka aki Saradomin seregének első embere volt, Elissa, más lovagok, Lennissa, Valdez, H.A.M. követők és Dhalak emeberei is őt szolgálják (a szellemek, akik akaratlanul segítettek megszabadulni Zaros-tól). A Templomos Lovagok, akiket Saradomin személyesen választott ki évszázadokkal ezelőtt, a Fehér Lovagok egy különleges csoportja. Nincs bizonyíték a létezésükre; habár rengeteg pletyka és történet szól róluk. Ez egy titkos szervezete a gyakori erőnek és a kutatás készség. Ha egy ember befejezi a Recruitment Drive quest-et, megkaphatják a Gaze of Saradomin-t, amivel Saradomin figyeli az illetőt, mint a Templomos Lovagokat és biztosítja, hogy a Faladori Kastélyban ér véget az életük.

Zamorak

Zamorak a káosz Istene, aki Saradomin-nal együtt került be a játékba. Van egy kis temploma a vadon határán, ahol néhány Zamorak pap őriz egy kancsó bort, amit Zamorak Bora néven ismerünk (Wine of Zamorak). A memberek megjelenése előtt, a bor felhasználása ismeretlen volt, de most már tudjuk, hogy ranging potion készítéséhez kell. Zamorak irányítja a történéseket a vadonban. A mészárlás és a káosz minden formáját élvezi; gyakran a vadon is erre hasonlít. Generációkkal ezelőtt, Zamorak ellopta Azzanadra gyémántjait és a démonok, akik őrizték őket (ameddig meg nem ölöd őket Desert Treasure quest során) amorak harcosai voltak. Zamorak néhány követője például nekromaták, sötét mágusok, káosz druidák, káosz druida harcosok, láosz törpék, Zamorak papjai, Zamorak varázslói, vámpírok, Viggora (a szellem, akit akkor ismertünk, mikor Zamorak megölte Zaros), Thammaron, Zemouregal, Lazim (az Enakhra's Lament quest-ből), a Sötét Varázsló a Mélységből (Abyss), néhány lázadó elf, és a sötét lovagok. Zamorak ember volt, mielőtt Istenné vált. Próféta és tábornok volt Mahjarrat-ban mikor az Zaros irányítása alatt volt. A könyörtelensége miatt volt ismert. Zamorak a hírvivőjén keresztül tudott meg dolgokat, kinek neve Kharrim volt, az a tolvaj, aki ellopta és eladta Armadyl Botját egy kocsmában. Zamorak megvette az istenség botját. Dhalak egy varázsló, aki Saradomin követője volt és egy elrejtő varázslatot szórt Armadyl Botjára és így Zaros nem tudhatta, hogy azt Zamorak birtokolja. Zamorak végül hátba szúrta Zaros-t (szó szerint), azzal, hogy Armadyl Botját Zaros hátába döfte. Miután a botot Zaros-ba szúrta, Zaros hirtelen megcsúszott és Zamorak-ra esett. A bot még jobban Zaros-ba fúrodott és egy része Zamorak-ba is. Miután megszabadult Zaros-tól, sok évre száműzték, de néhány furcsa varázslatnak köszönhetően, ami a botból jött, áthatotta őt, Istenné vált, és az Istenek Háborúi alatt visszatért.

Guthix

Guthix a kiegyensúlyozottság Istene, aki a memberekkel együtt bukkant fel. A Meeting History quest során megtudjuk, hogy Guthix megnyitott egy portált, ami Gielinor-ba vezet. Emberek léptek be ebbe a portálba és letelepedtek ezen a földön. Ebben az időben, mikor sem Zamorak-ot sem Saradomin-t nem ismerték, Guthix figyelte a korai telepeseket, mint a teremtő. Nem sok ember követi Guthix-ot és az Ő közömbös útját. A druidák, kik Taverley-ben élnek, ők a fő támogatói, de a cigány asszony Varrock-ban is az Ő követője, ahogy a látnokok is Seers' Village-ben, a gnómok, a törpék, Filliman a Nature Spirit quest-ből, Dondakan és Juna a Tears of Guthix minigame-ből. Az Üres Lovagok (Void Knights) a Pest Control minigame-ből követik Guthix-ot, akik Gielinor egyensúlyát tartják fenn. Káosz druidák is követik némileg Guthix-ot, mert szeretik a bájitalkészítést (Herblore), amit Guthix-al hoznak kapcsolatba.

Zaros

Zaros egy nagyin titokzatos Isten; alig ismerjük, bár az idő múltával egyre többet tudunk meg róla. Az után jött be a játék, hogy Guthix az álmát aludta. A Mahjarrat vezére volt. Zamorak nyilvánvalóan félt tőle, de ezt Ő (Zamorak) soha nem ismerte el. Zaros-ról akkor hallhattunk először, mikor a Digsite Quest a játékba került. Megtudhattuk azt, hogy Zaros elárulta az Elnyelőt és megátkozta, de Ő ellen varázst szórt rájuk, ami a Mahjarrat-ot macskákká változtatta. Zaros, ahoyg megtudtuk, átvette Mahjarrat vezetését, távol Icthlarin hatalmától. Üres Lovagként volt ismert és RuneScape észak-keleti részén élt. Ekkor az ereje nagyobb volt az összes többi Istennél, míg Zamorak el nem árulta. Sőt, erősebb lett volna az összes Isten együttes erejénél, ha birtokolni tudta volna Armadyl Botját. Zaros mielőtt eltűnt volna, megátkozta az összes embert, aki segített eljuttatni a botot Zamoraknak. Zaros követője Azzanadra. Zaros ezután nem hallottak 1000 évig.

Armadyl

Armadyl egy másik misztikus Isten; Ikov Templomában vannak őrei, akik Armadyl Botját őrzik. Az őrök generációkon keresztül a templomban voltak. Kétségtelenül Saradomin testvére és hasonló hiedelmei vannak, mint Saradomin-nak. A követői nem hasonlítanak a Mahjarrat-ra és különösképp nem Lucien-re. Saradomin leírta az első levelében, hogy Armadyl még mindig életben és jól van, és arra koncentrál, hogyan tudja segíteni Ikov követőit.A Második Kor alatt, valaki ellopta Armadyl botját, amit Zamorak megmagyarázhatatlan körülmények között kaparintott meg. Armadyl és Saradomin, mikor kapcsolatban voltak egymással és ha Saradomin tudta volna, hogy ki a tolvaj, akkor informálta volna Armadyl-t. Armadyl-nak egy maroknyi követője van szerte a földeken. Armadyl egyik követője Larissa a Horror from the Deep quest-ből. God Wars Dungeon-ben, néhány lényt találhatunk, amiket Armadyl használt az Istenek Háborúi alatt. Az összes tudott repülni, és a legerősebb lényeit aviansie-knek hívták.

Bandos

Bandos egy olyan Isten, aki majdnem a feledés homályába merült. Habár jelenlétét és követőit God Wars Dungeon-ben újra felfedezték. Úgy tűnik a követői kevésbé civilizált lények volt, például Ogrék, Jogrék, Orkok és Küklopszok voltak, ők igazán sose imádták őt. Bandos az az Isten, aki megteremtette a goblinokat, hogy harcoljanak az Istenek Háborúiban. Ahogy a goblin tábornokok a Goblin Faluban mesélték, Bandos elküldte Dorgesh törzset, hogy harcoljanak a "szakállas-rövid-emberekkel" a hegyekben vagy a magas emberekkel, kiknek "csípős pengéik" vannak. A goblinok azt mondták, hogy nem akarnak harcolni, ezért megbüntették őket. Bandos egy sötét barlangba száműzte őket, a kövek közé. A Dorgeshun törzs többé nem követte Bandos-t.

Seren

Seren az az Isten, akit Lletya-i elfek imádnak. A Második Korban vezette ez elfeket Runescape földjére. Seren segített Prifddinas városát megtalálni. Elmondta az elfek 8 családjának, hogy ha életben akarnak maradni, akkor össze kell fogniuk. Azon a területen, Prifddinas városát választotta ki, arra a célra, hogy létrehozza 'A Hangok Tornyát',ahol az elfek össze tudnak gyűlni és ahol az idősebb elfek tanácskozni tudnak. Ő maga is kristályból van és az mondta, hogy a város falainak is ebből kell készülnie.Azt mondta, hogy a városnak oktogon (nyolcszög) formában kell épülnie, így minden családnak lesz egy része a városban.Minden családnak adott egy különleges magot, hogy az abból növő fa egy tornyot formáljon, és hogy minden egyes klán meg tudja beszélni, hogy mire van szüksége és hogy intézhesse a dolgait. Serenaz egyetlen kristály, amivel az elfek kommunikálni tudnak. Végül Seren elhagyta az elfeket. 2000 évvel ezelőtt Seren a Fény Tornyába lett elhelyezve, hogy biztonságban maradjon. Seren követői a ma Lletya-ban élő elfek.

Elidinis

Elidinis a folyó termékenységének Istene Menaphite-ieknek a sivatagban. Elidinissok évvel ezelőtt Saradomin szövetségese volt. Akik Menaphos-ban élnek őt imádják akár a Nardah-iak. Elidinis két gyermeket szült Tumeken-nek, Amsacut-ot és Icthlarin-t.

Amsacut az Elnyelő

Amsacut az Elnyelő egy pusztító Isten. Menaphos-on és Sophanem-en kívül lehet megtalálni. Hipnotizálja a kalandozókat, hogy szörnyű dolgokat tegyenek meg neki és fél a macskáktól, mert egyszer, a prófétái felkeltek ellene és megátkozták, de ő is megátkozta őket, azzal, hogy macskává változtatta őket. A macskák még mindig Őt követik és még maradt egy kis erejük, amit Ő adott nekik. Az Ő átka az, hogy az emberek elfelejtették Őt. Emlékeznek a Tetteire, de ő magára már nem, így nincsenek követői. Habár néhány Követője maradt a Manaphites Bandában. Mesék szerint jó volt, de aztán gonosszá vált.

Tumeken

Tumeken a Menaphiteiek istene. Menaphos lakosai imádkák. Ő az apja Icthlarin-nak és az Elnyelőnek. Ráadásul Ő a Kharid-i Istenek feje és a Fény Istene is, azt mondják, hogy a sivatagot fényben bőségesnek teremtette. A korai éveiben magányosan nőtt fel, majd szerelembe esett Elidinis-el.

Marimbo

Marimbo a majmok és a gorillák őrzője. Ape Atoll-on van egy temploma. Ape Atoll-i templomában egy nagy gorillának ábrázolják.

Akthanakos

Akthanakos egy teve fejű Isten és az Ugthanki tevék pártfogója Shantay Sivatagban. Zaros-al egy családba tartozik és tudja, hogyan kell használni az Ősi Varázslatokat (ancient Magicks). Majharret-el is egybe tartozik. Akthanakos látszólag Enakhra templomába utazott, mert Enakhra azt mondta, hogy csatlakozni akar Zaros-hoz, de ehelyett fogságba ejtette Akthanakos a Templomban. Habár Akthanakos esze túl erős volt a varázslathoz, sőt mialat csapdába volt esve egy falat kezdett építeni, hogy Enakhra erejét meggyengítse és kiszabaduljon. Akthanakos akkor szabadult ki, mikor egy kalandozó befejezte a falat. Miután kiszabadult, kapcsolatba lépett Enakhra-val és északon találkoztak utoljára, majd mindjetten elteleportáltak. Az ugthanke tevék a sivatagban Akthanakos pártfogolt állatai. A Camulet és a Camel Mask a két eddig ismert tárgy, ami Akthanakos-hoz kapcsolható.

Scabaras

cabaras egy kisebb Istenség, akinek követői Scabaras Szektájának hívják magukat. Gyűléseik Sophanem alagútjaiban vannak. Scarabas Tumeken-től kapta az erejét.

Het

Het egy kisebb Istenség és Tumeken-től azért kapta az erejét, mert ős a legerősebb ember.

Apmeken

Apmeken egy majom, azért kapta az erjét Tumekentől, mert ő volt a legszociálisabb lény a földön

Crondis

Crondis egy kisebb Istenség, azért kapta az erejét Tumekentől, mert ő volt a legtalálékonyabb lény.