Smithing skill

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

KOVÁCSMESTERSÉG KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

Előbb-utóbb mindenkiben felmerül az igény, hogy bizonyos használati tárgyakat maga is elkészíthessen. Nincs is szebb cél annál, hogy a saját készítésű Rune hatchettel menjünk fát vágni, avagy saját készítésű Rune scimitarral induljunk a vadonba ellenséget írtani. Hosszú út vezet azonban addig, amíg ezt megtehetjük, és tudnunk kell, hogy a kovácsmesterség (smithing) fejlesztése a papi tanulmányok (prayer) után a legdrágábban és legnehezebben fejleszthető képzettség. A kovácsmesterség szoros kapcsolatban áll a bányászattal (mining), varázslótudománnyal (magic), és részben kapcsolódik a kézművességhez (crafting), azonban itt főleg a kovácsmesterségről lesz szó, a fenti két képzettség csak bizonyos fontos vonásait fogjuk érinteni. Lássuk, tehát mit lehet kihozni az olvasztókemencékből, avagy mi pattan ki az üllő és a kalapács közül.


Bevezetés a kovácsmesterségbe

avagy ne az ujjadra üss, hanem a fémtömbre

A fémmunkásság a következő négy alapvető részből áll:
1. A szükséges alapanyagok fémrögök(ore) beszerzése. Kezdetben bányászattal később, az alapanyagok részleges vagy teljes felvásárlásával.

Hol találsz kemencét?

· Al-Kharid ("freek"-nek ajánlott)
· Falador
· East Ardougne (members)
· Lumbridge
· Shilo Village (members)
· Zanaris (Lost City - members)
· Entrana (members)
· Tyras Camp (members)
· Rellekka (members)
· Wilderness Ruins

Smelting at Al-Kharid.gif


2. Az olvasztás(smelting). Így állítod elő a fémrögből, a fémtömböt (bar). Kezdetben olvasztókemencében (furnance), késobb varázslással (superheat item). (Részletesen lásd smelting tanácsok.)
3. A kovácsolás (smithing). A fémtömbből ügyes kezeid egy üllő (anvil) és egy kalapács (hammer) segítségével fegyvert, páncélt készítesz.


Smithingskill Image002.gif


Smithingskill Image003.gif


Kalapács

Üllő4. A kész tárgyak értékesítése. Alap boltban(shop), speciális boltban(armoury), más karaktereknek eladva (tradeing), varázslással (low, vagy high level alchemy)

Smithing_Tablazat

Tárgyak Kovácsolása

Lásd Smithing TáblázatOLVASZTÁS - SmeltingHogyan lehet olvasztani?

A kemencés olvasztásnál klikk az fémrögön majd klikk a kemencén és kész is. Ennél lényegesen gyorsabb ha több rög van a tatyódban akkor jobbklikk a kemencén és kiválasztva a smelt 5, 10, vagy x-et az összes oredat beolvasztja egy mozdulattal.


Smithingskill Image004.gif

Ha már mithril tömböt tudsz olvasztani érdemes elgondolkozni, hogy esetleg a továbbiakban superheat item varázslattal (varázsló szint 45) olvasztasz. Adamantite és Runite esetén szinte már csak a varázslattal történő olvasztással lehet épeszű időn belül végezni a nagymennyiségű rög beolvasztásával.


Mit lehet olvasztani?

Olvasztható fémrögök

Fém rög

Plus

Fémtömb

Minimum
szint

EXP

Megjegyzés


Smithingskill Image005.gif
1 réz


Smithingskill Image006.gif
1 ón


Smithingskill Image007.gif
1 bronz


1

6.2

14-14 ón (tin) illetve réz (copper) oreval a tatyóban irány az olvasztókemence és kész a 14 bronz(bronze) tömb


Smithingskill Image008.gif
1 vas


-


Smithingskill Image009.gif
1 vas


15

12.5

Kellemetlen dolog olvasztani mivel 50% eséllyel elrontod az olvasztást akár 90-es kovács szinttel is. A membereknek ezt a problémáját megoldja a „ring of forging” nevo tárgy. Ennek viselésével nincs rontott olvasztási kísérlet.


Smithingskill Image010.gif
1 elementál


Smithingskill Image011.gif
4 szén


Smithingskill Image012.gif
1 elementál


20

18

Member lehetoség, az Elementál workshop küldetés elvégzése után


Smithingskill Image013.gif
1 ezüst


-


Smithingskill Image014.gif
1 ezüst


20

13.5

A kézmuvességgel együtt érdemes csinálni. 27 ore és a szent szimbólum öntőmintája (holy mould) legyen nálad mikor a kemencéhez mész.


Smithingskill Image008.gif
1 vas


Smithingskill Image011.gif
2 szén


Smithingskill Image015.gif
1 acél


30

17.5

9-et lehet csinálni egy fordulással


Smithingskill Image016.gif
1 arany


-


Smithingskill Image017.gif
1 arany


40

22.5

A kézmuvességgel együtt érdemes csinálni. Ha member vagy és van Guants of gold smithing kesztyűd 65 xp-t kapsz darabonként. Irgalmatlan előny 3 klikkbol van 1820 xp. A runite sem múlja ezt felül.


Smithingskill Image018.gif
1 mithril


Smithingskill Image011.gif
4 szén


Smithingskill Image019.gif
1 mithril


50

30

Ez az első aminél határeset, hogy varázslattal vagy kemencével olvaszd. 5-öt tudsz 1 fordulóval. A varázslattal történő olvasztás lényegesen gyorsabb.


Smithingskill Image020.gif
1 adamit


Smithingskill Image011.gif
6 szén


Smithingskill Image021.gif
1 adamit


70

37.5

4-et tudsz olvasztani 1 körben, így itt egyértelmű, hogy csak a varázslattal történő olvasztás kifizetődő.


Smithingskill Image023.gif
1 runit


Smithingskill Image011.gif
8 szén


Smithingskill Image024.gif
1 runit


85

50

3-at tudsz olvasztani 1 körben, így itt egyértelmu, hogy csak a varázslattal történő olvasztás kifizetődő.KOVÁCSMESTERSÉG - Smithing


Az egész hajcihőnek a legkellemesebb része a kovácsolgatás. Viszed a fémtömböket és az üllőn egy kalapáccsal kikovácslasz mindent jól. ;) Gyorsan megy és látványos is. Technikailag először klikk az fémtömbön, aztán klikk az üllőn, majd kiválasztani a megjelenő táblázatból amit szeretnél kovácsolni (csak az aktív amit már szintben elértél) és jobbklikk majd a smith 5,10-et kiválasztani és már gyártod is a kívánt mennyiséget.Laart bátyó tanácsai, gyors fejlődéshez

  1. A smithing skill gyors fejlesztése sok pénzbe kerül, különösen magas szinten. Ebbe bele kell törődni. Az irányadó a 7-10 xp per gp adat. Ha ennél drágábban veszel 1 xp-t akkor nem éri meg. Tehát acéltömböt nem érdemes venni 500-600-on, adják és 350-400-on érné meg venni, és szinte eladhatatlan a high alchemy pedig nem ad eleget vissza belőle. Érdemes és lehet is venni azonban 150-180-on szenet, 300-400 mithrillt, 800-on addyt. Ezek átlagosan 7-9 xp-t adnak befektetet gp-nként, és még átlagosan 56 xp-t fémtömbönként a varázslótudományra. De figyelem a nagy tömegű ore vásárlás mindig veszteséges. Tehát 100.000 xp átlagosan 700.000-900.000 gp-be kerül. Gyorsan fejlodni 80. szint felett azonban csak így lehet.
  2. Mint minden képzettségre itt is igaz, hogy tömbösíteni jó. Ez azt jelenti, hogy előbb gyűjts össze jó sok 1-2-3000 fémrög alapanyagot, és egyszerre olvassz. Időt kímélsz vele.
  3. Első cél az acélolvasztás elérése (szint 30). Ez nem egy nagy feladat mindenki meg tudja oldani egy kis bányászattal. Ezután a cél az acél mellvért (steel platebody) elérése (szint 48). 30-48. szintig kizárólag smeltinget javaslok méghozzá acélolvasztást. Ez olyan 4000 steel bar beolvasztását jelenti (4000 iron 8000 szén), de a végén ott lesz 4000 barod, amibol helybol 2 óra alatt 59-be fel tudod rakni a smithet. 59-67-ig csak a steel plategyártás az ajánlott. 67-88-ig pedig a mithrill plate, a steelt innentől kezdve el kell felejteni (lassú, drága!!!). Ezt már érdemes high lvl aclhemy-zni. Az addy helm kite legs gyártás elérése után ezeket már érdemes gyártogati kis tételben és eladogatni ha látod, hogy valaki venne. Addy scimi 5k, legs 6-8k, kite 12k!!! –ert is eladható. Innentől felfele addy és mith plategyártásra és alchemy-re kell ráállni és pergetni az xp-t, ahogy a pénztárca engedi. Rune axe elérése után az alapanyagokat csak venni szabad, és valahonnan (rune bányászat, kincsvadászat stb…) fedezni a költségeket. Ha nem így teszel, szakállad no és unokáid lesznek mire eléred a smith 95-öt.
  4. Olvasztani Al Kharaidban érdemes ott a legközelebb a kemence a bankhoz (Membereknek a kisértetfalú keleten). Mithril-től felfele érdemes varázslattal olvasztani. Kovácsolni a Varrocki nyugati banknál lévő üllőnél érdemes, szintén ez van a bankhoz a legközelebb.
  5. Ha van pénzed rá a szenet mithrill plate, után már csak vásárold, és ne bányássz. Rengeteg idő megy el a szénbányászással.
  6. Membereknek kötelező érvényű az aranyolvasztás Goldsmithing Gauntlets kesztyűben, minden más smithing xp pergetésnél gyorsabb. Csak a gold ore beszerzése körülményes, te ügyes kereskedő azt is megoldja.
  7. Érdemes használni a dwarven stout-ot. Törp sör. Ez időlegesen +1 kovácsszintet ad. 3 gp-be kerül és a falador-i kocsmában hozzáférhető. (Memberen van +2-es törp sör is mature darven stouch néven. Sörgyártásnál lehet róla olvasni. Gyártása azonban elég körülményes, és sokban múlik a szerencsén.)
  8. Magas szintű kovácsnak ki kell alakítani egy ércbeszállító hálózatot. 10-20 fő bányászból kell álljon. Lévén 88. szint felett az ércigényt csak ennyi bányász tudja fedezni. A bányászokat folyamatosan kell felfogadni, lévén szintén folyamatosan hagynak majd el. Mivel itt már a varázslat lesz a domináns az olvasztás és a tárgyakból való pénzvisszanyerés terén 2-5 fős nature ore beszállító gárdát kell kialakítani. Mindeközben vigyázni, hogy mindig rendelkezésre álljon a szükséges pénzmennyiség a kifizetésekhez.
  9. Memberen jó lehetőség az aránylag olcsó iron ore vásárlása és olvasztása megfelelő rubint gyűrűben. Majd az iron plate kovácsolása. Ezzel átlagosan 3-5 gp/xp áron vehetjük a smth xp-t. Hosszú távon lassú...

Smithing skillcape és emote

Smithing skillcape és emote

Ha elérted a 99 szintet Smithingből lehetőséged van Smithing skillcapet és emotét használni.by Laart