The Grand Exchange

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

Helyszín

Legelőször indulj el Varrockba.

GEmap.png

2-féle úton is odajuthatsz: Az egyik, hogy Edgeville-ből elindulsz Keletre, és majd a hídon átkelve a rövidítő használatba vételével egyből odajutsz. Members only A másik pedig: egyszerűen Varrock Teleportozol, és vagy a vár fele indulsz el, és majd ott befordulsz, vagy bemész a Nyugati bankba, és onnan északra mész (ha eddig nem vettétek észre, akkor elmondom, hogy a Nyugati banknak most már 2 bejárata van [Északon és Délen], illetve a Cooks Guild lejjebb jött).


Tennivalók

Először is el kell beszélgetnek az NPC-kel, hogy megtudd hogyan is működik ez (nem, sajnos az én leírásom nem helyettesíti ezt, muszáj beszélni velük. :) ). Ők a piac déli részén vannak, egy kép, hogy könnyebb legyen megtalálni őket.

GEtut.png

Mindkettővel beszélni kell, az összes opciót válaszd ki. Ha ez megvan, akkor most már el lehet adni a tárgyakat, illetve lehet venni.

Eladás

A központban lesz egy "Grand Exchange Clerk" a bankerek mellett, őnáluk lehet felajánlani a termékeket eladásra, illetve ott kereshetsz termékeket megvételre. Először kezdjük az eladással:

GEtrade.png

Mint az alábbi képen is láthatjátok, nem túl bonyolult. Lesz 6 darab négyzet, mindegyik "Empty" felirattal. Ezek azt jelzik, hogy épp nincs egy eladásra szánt terméked sem, avagy semmi, amit megvennél. Kattints az egyik négyzetre, és ki fog jönni 2 táska. Az egyikre kattintva vehetsz, a másikra kattintva pedig eladhatod az Inventory-dban lévő tárgyakat. Kattints rá a másodikra, ami az eladás. Ilyenkor egy másik ablak jön be, ahol beállíthatod, hogy mennyit, és mennyiért akarod eladni.

GEoffer.png

Én ezeket állítottam be, a képre pedig ráírtam, hogy mi mit jelent, így nekem most annyit nem kell magyarázkodnom. :) Ha megvan a beállítás, akkor a lent látható Confirm gombra kattintva már a piacra is dobtad a dolgaidat. :)


Vétel

Most akkor térjünk át a vásárlásra. Ez sem olyan ördöngös. Kattints rá ismét az egyik négyzetre, majd a másik jelre, ami a vásárlást jelképezi. Ilyenkor itt is kijön egy ablak. Látszólag semmit sem tudsz csinálni, mivel nincs egy termék se.

GEbuy.png

Először fentebb lesz egy ilyen nagyító. Arra kattints rá. Aztán... ahová be szoktad írni a mondanivalódat, oda kell szépen bepötyögni, hogy mit keresel. Ilyenkor megjelenik a kívánt terméked a központi áron (nem a max., meg nem is a minimum. Hanem pontosan a kettő között :) ). Ott is ugyanúgy beállítod, hogy mennyit szeretnél megvenni, illetve mennyiért. FONTOS, HOGY A PÉNZ OTT LEGYEN BENNE AZ INVENTORY-DBA, MERT AZ AUTOMATIKUSAN LEVONÓDIK, AMIKOR KIÍROD HOGY ENNYIÉRT MEGVENNÉD A TERMÉKET! A pénz bekerül a piacra, és vár, amíg sikerül lebonyolítani egy üzletet. Ez akkor van, amikor egy másik játékos eladott egy olyan terméket, amilyet te szeretnél megvenni, és olyan áron, amit Te állítottál be.

Ha egyszer sikerült eladnod / megvenned valamit, akkor az Exchange ablakban a termék alatt az a hosszú vonal nem üres lesz, hanem zöld. Egy kép róla, hogy értsétek miről beszélek:

GEsold.png


Setek

Ha egy Set-et vettél ami be van csomagolva, bizony szükséges a kicsomagolása, hogyha használni szeretnéd. A Set-ek általában egy Kiteshield-ből, Platebody-ból, Platelegs / Plateskirt-ből és egy Full Helm-ből állnak, kivételek lehetnek a Barrows felszerelések.

Kicsomagoláshoz tedd a következőt

Jobb klikk az egyik Grand Exchange Clerk-re, és válaszd a Sets opciót

GEclerk.png

Ha ez megvan, nem kell semmit csinálnod, csak jobb klikkelni az Inventory-dban lévő Set-re, és Exchange opciót kell kiválasztanod.

GEexchange.png

Ha viszont szeretnél becsomagolni egy Set-et, akkor a felbukkanó listában meg kell keresned, és ha megvan, utána jobb klikk a listában szereplő set-re, és kattints az Exchange opcióra.

GEset.png

Fontos, hogy csak azokból lehet egy ilyen Set-et csinálni, amelyek ugyanolyan fajtából valóak. Pl.: Saradomin Armour set (Sk)-t nem vegyítheted normális Rune tárggyal, sem pedig fordítva. Azt sem lehet megcsinálni, hogy 4 ugyanolyan tárgyat becsomagolsz (pl.: 4 Rune Kiteshield-et).

Kisszuperman