Thieving skill

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből

1. Bevezetés

A tolvajlás határozottan az egyik legkifizetődőbb tevékenység az Rs-ben. Ráadásul mind az egyszerű megélhetési bűnözök, mind a hivatásos kleptomániások számára élvezetes perceket nyújt... A játék egyes területei, helyszínei el sem érhetők ezen skill bizonyos szintű birtoklása nélkül, és ezenkívül számos quest alapkövetelménye. Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésed... ha igen, tarts velem, olvass tovább és én megtanítalak eme mesterség legsötétebb titkaira!

FIGYELEM!!! Én, Drakeshade, nem garantálom, hogy eme leírás után képes leszel sikeresen pénzszállító autót, vagy benzinkutat kirabolni! Ha ilyen ambícióid vannak, akkor másféle leírásokat kell, hogy olvass, ezen munka kizárólag a Runescape nevu online játék világára érvényes!

2. Zsebmetszés

Na, ha tolvajlásra adtad a fejed, és kezdő vagy a téren, (n00b, newb, nub stb) nincs túl sok választásod. Az első pár szinten kénytelen vagy zsebmetszéssel („pickpocketing”) gyarapítani tapasztalati pontjaid (és csekély mértékben) a bankszámlád. FIGYELEM! „Élő” játékost az Rs-ben nem lehet meglopni, a legális tolvajlásra kizárólag a játék NPC-i (non player character) állnak rendelkezésre! Kezdésnek az Rs szerte mindenhol megtalálható MAN és WOMAN népesség jöhet szóba... ha találtál egyet, egyszerűen az egér jobb gombjával kattints rá. A felbukkanó menüben válaszd ki a Pickpocket Man sort, és az egér bal gombjával kattints. (1.kép)

Pickpocket1.jpg

Ha sikerrel jársz, úgy kb. 3 gp-vel, és 8 tapasztalati ponttal gyarapodsz...ha nem jársz sikerrel, az áldozatod hangosan méltatlankodni kezd, és fejbevág. Ennek hatására pár másodpercig nem tudsz mozdulni, és a HP-d csökken 1-3 ponttal. (2. kép)

Pickpocket2.jpg

Minél magasabb a tolvajlási szinted, annál nagyobb szintű karaktereket (NPC-ket) tudsz majd meglopni. A magasabb szintű karakterek több pénzt, tárgyat adnak, de a lebukás veszélye (és ezzel a vesztett HP mennyisége ) is nagyobb! A következő táblázatból megtudhatod, hogy milyen szinten kiket érdemes meglopni, illetve hogy hol találhatod meg őket.


Zsebmetszési táblázat
Karakter Tolvajlási szint Tapasztalati pont Hol keresd
Man or Woman 1 8 Elsősorban városokban
Farmer 10 14.5 Farmok közelében
Female HAM Member 15 18.5 H.A.M. Hideout, Északnyugatra Lumbridgetól
Male HAM Follower 20 22.3 H.A.M. Hideout, Északnyugatra Lumbridgetól
Digsite Workman 25 10.6 Digsite, Varrocktól keletre
Warrior 25 26 Al Kharid, Ardougne
Rogue 32 35.5 Rogue Castle: level 52 Wilderness
Master Farmer 38 43 Draynor Village
Guard 40 46.75 Városokban
Fremennik 45 65 Barbarian Town, Rellekka
Bandit 53 79.5 Bandit Village
Knight 55 84.5 Ardougne
Menaphite Thug 65 137.5 The Pollnivneach Desert
Watchman 65 137.5 Yanille
Paladin 70 152 Ardougne
Gnome 75 198 Gnome Stronghold
Hero 80 273.5 Ardougne

3. Lopás a piacon

Stealstall.jpg
A piacok tele vannak árusokkal, és vásárlókkal... könnyű lehetőséget teremtve ezzel nekünk, elvetemült tolvajoknak, hogy gyarapítsuk tapasztalati pontjainkat, és a zsebünk tartalmát. Itt vicces dolgok történhetnek, pl. tele lopjuk magunkat selyemmel, picit várunk, és a selyemkereskedőnek eladjuk azt, amit az imént loptunk tőle...:-) Azt ajánlom, hogy a standok kifosztását akkor kezdjük el, mikor a tolvajlási szintünk elérte az 5. szintet. Ekkor már tudunk lopni a Péktől (Baker's stall) Ami a standok kifosztásának technikáját illeti, megegyezik a zsebmetszésnél leírtakkal. Tehát jobb klikk a standra (amikor éppen nem üres) és válasszuk a Steal from Baker's stall opciót. A dolog működik az egér bal klikkjével is, de nem ajánlom ezt a módszert, mert ha az üres standra kattintasz, a karaktered elmászkál a beállított helyéről. ( A Baker's Stall helyett értelemszerűen az éppen kifosztani kívánt stand neve kerül) A kifosztható standok, az xp, és a megszerezhető cuccok listáját a következo táblázat tartalmazza:


Stand táblázat
Stand Szükséges szint Tapasztalati pont Cuccok
Veg 1 10 Garlic, Onion, Potato, Tomato
Baker's 5 16 Bread, Chocolate Slice, Meat Pie, Cake
Crafting 5 16 Chisel, Ring Mould, Necklace Mould
Monkey Food 5 16 Banana
Tea 5 16 Tea
Rock Cake 15 6.5 Rock Cakes
Silk 20 24 Silk
Seed 27 10 Magok Farminghoz
Fur 35 36 Grey Wolf Fur
Fish 42 42 Salmon, Tuna, Lobster
Silver 50 54 Silver
Magic 65 100 Elemental Runes, Law Runes
Scimitar 65 160 Iron Scimitar
Spice 65 81 Pot of Spice
Gem 75 16 Uncut gems (Dragonstone alatt)Itt illik azért figyelni, mert a piacok tele vannak Orökkel (guards), Lovagokkal (knights), akik árgus szemmel figyelik a történéseket, és ha elkapnak...hát akkor sokszor futni kell :-) legjobb, ha a kifosztani kívánt stand MELLÉ állsz, így az orök nemigen látják, miben mesterkedsz. Legyen nálad azért valamennyi kaja, nehogy meglepetés érjen. A standok általában tele vannak tolvajokkal, tehát gyorsnak kell lenned, ha lopni akarsz. Ha sokadik próbálkozásra sem tudod elkapni a kattintás ütemét, keress inkább üresebb standot, vagy szervert...4. Ajtók kinyitása


Az Rs- beli kalandozásaid során néha bezárt ajtóra bukkansz. Ha éppen nincs olyan kulcs, ami nyitná az ajtót, próbálkozz a zárfeltöréssel...(lock picking). Ehhez kattints jobb egérgombbal az ajtóra, és ha a felbukkanó listában megjelenik a Pick Lock Door menüelem, bal gombbal kattints rá. ha elég magas a tolvajlási szinted, az ajtó ki fog nyílni, és Te besétálhatsz. (kifelé nem kell még egyszer feltörni a zárat) Ha véletlenül nem sikerül a zárat feltörni, néhány ajtónál a beépített csapda muködésbe jön, és Te vesztesz pár HP-t. Az ajtók kinyitásához jól jön az un. Lockpick (álkulcs). Ennek a segítségével olyan ajtót is ki tudsz nyitni, amihez nincs elég XP-d még. A Lockpickeket a Wildernessben tudsz lopni a Roguek zsebmetszésével.

Ajtók kinyitása táblázat
Ajtó Hol található Szint XP Álkulcs?
Door to 10gp Chest Kelet Ardougne 1 3.5 Nem
Door to Nature Chest Kelet Ardougne 14 15 Nem
Ardougne House Door Kelet Ardougne 14 15 Nem
H.A.M. Trapdoor Draynortól keletre 17 4 Nem
Axe Hut Door Level 54 Wilderness 32 25 Igen
Ardougne Sewer Gate Ardougne Sewers 32 25 Nem
Pirate Hall Level 54 Wilderness 39 35 Igen
Chaos Druid Tower Ardougnetól északra 46 37.5 Nem
Paladin Door Ardougne Palace 61 50 Nem
Yanille Dungeon Door Eastern Yanille 82 50 Igen5. Ládák kirablása

Fájl:Chests.jpg
Nem teljesen biztonságos muvelet, de meglehetosen jó pénzt lehet összeszedni belole. A ládák el vannak látva csapdákkal, amiket hatástalanítanod kell mielott hozzájuthatsz a láda tartalmához. Ehhez kattints az egér jobb gombjával a ládára, és válaszd a Search for Traps Chest opciót.

Ha elég magas a Thievinged, a karaktered automatikusan megkeresi a csapdát és hatástalanítja azt. Ládakirablás során bármikor felbukkanhat egy Mérgezo Felho (poison clouds), ami megmérgezhet ha a hatósugarában tartózkodsz... ezért a legjobb, ha mindig van nálad Antipoison potion!
Ládák
Láda Hol keresd Szint Xp Cuccok Újrater-
melődik
10gp Chest Ardougne (x2) 10 7 10GP 7 s
Nature Chest Ardougne (x2)
Rellekka
28 25 3GP, Nature Rune (1) 8 s
50gp Chest Ardougne
Axe Hut
43 125 50GP 55 s
Arrow Tip Chest Hemenster
Rellekka
47 150 5 Steel Arrow Tips 210 s
Blood Rune Chest Chaos Druid Tower 59 250 500GP, Blood Rune (2) 135 s
Paladin Chest Ardougne Palace 72 500 1,000GP, Raw Shark,
Adamant Ore, Uncut Sapphire
120 s

50gp

Nature

Blood

10gp

Arrow

Paladin

6. Extra

Végezetül pár információ a traininghez.
A következo training szisztéma biztosítja a leggyorsabb xp szerzést:
-Lvl 1-5 között Zsebmetszés, Man vagy Woman
-Lvl 5-25 között a pék standját érdemes lopni. A gyors újratermelodési ido biztosítja a jó xp-t, és ha elkapnak megeheted amit loptál :-)
-Lvl 25-42 között a warriorokat zsebeld ki. Egész jól adják a pénzt is, nemcsak az xp-t.
-Lvl 42-65 között egyértelmuen a Guardok következnek! Sokszor elkapnak, foként mikor még a 42-höz vagy közelebb. Ezért legyen nálad kaja! Jó hely az Ardougne piac a Guardok zsebmetszéséhez, hiszen ha sérültél, a Péktol tudsz lopni kaját...
-Lvl 65-72 között érdemes megpróbálkozni a Yanilleben lévo Watchmanokon
-Lvl 72-99...Hát, igen, a cél...Paladinok lopásával pofátlan sok pénzt nyúlhatsz le! Ha inkább az XP-re szavazol, keress egy Knightet és zsebelgesd ki azt.
Pár Quest, aminek végignyomásával Thieving XP-hez juthatsz...

l Biohazard: 1,500 Thieving Experience
Fight Arena: 3,375 Thieving Experience
Icthlarin's Little Helper: 4,500 Thieving Experience
The Fremennik Trials: 2,813 Thieving Experience
The Hazeel Cult: 1,500 Thieving Experience
Tribal Totem: 1,250 Thieving Experience
Tourist Trap: Thieving Experience függ a szintedtol
The Feud: 15,000 Thieving Experience
Legends Quest: Választhasz 40k experience-t
One Small Favor: Választhatsz 20k experience-tNa, ennyi. Remélem, írásom segít elindulnod a tolvajlás rögös útjain... Kiegészítéseket, pontosításokat szívesen fogadok.
Az írás elkészítése során sok forrásanyagot merítettem a zybez.com-ról, és a runescape.salmoneus.net-rol. Köszönet nekik.
Drakeshade