Leírás Kezdőknek

A RsHun - Magyar Runescape Wiki wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Phat B (vitalap | szerkesztései) 2011. november 3., 17:34-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Bevezetés Ez a kis leírás bemutatja a Runescape alapjait. Remélem az elolvasása után kedvet kapsz játszani:)

Kezdetek

Regisztrálás

A játék teljesen ingyenes, bármikor visszaléphetsz rá és játszhatsz vele, nincs időmegkötés, vagy bármi egyéb. Noha van egy olyan része is, ami csak azoknak elérhető akik fizetnek a plusz dolgokért (ahogy a tapasztalt játékosok mondják P2P [Pay to Play] / Memberesek, az ingyenes részét pedig F2P - Free To play - ingyenes játékhoz), de erről majd később. A leírás maga a játékról szól, ha már regisztráltál egy felhasználót, akkor olvasd tovább.

Regisztráció

Legelőször is regisztráljunk. Látogassunk el a http://www.runescape.com weboldalra, és menjünk rá a regisztrációra!

Innen elég könnyű, csak néhány adat megadása, és kész is. FIGYELEM!! SOHA NE ADD MEG MÁSNAK A JELSZAVADAT!!! Feltétlenül olvasd el ezt: Biztonsági leírások

Kiválasztod a kívánt felhasználónevet, jelszót hozzá, stb.

Adatok.jpg

Ha megvan a regisztráció, beléphetünk újdonsült karakterünkkel! Menjünk vissza a főoldalra és kattintsunk a Play Free Now! gombra az oldal tetején. Amint rákattintottál, (először) lassan de magabiztosan betölt a játék. Ezután az előbbi adatok beírásával bekerülhetsz a játékba.

Jön a Világ-Választás. Itt megemlíteném, hogyha más-és más Világba lépsz be, akkor sem fog változni a városok elhelyezkedése, tehát a Világ-Váltás ezekre jó:

 • Barátokkal találkozni, üzletelni(trade)
 • Más embereknek eladni-venni tőlük cuccokat(népesebb Világokban!!)
 • PK-nál (Player Killing), hogy keressünk embereket, WILDYBEN.
 • Combat-fejlesztő helyeknél ne legyenek túl sokan. (pl.: Hill giants, Lesserek)

A világoknál még az is fontos, hogy vannak külön memberes világok. Ezekbe csak member (aki fizet, hogy játsszon, több funkcióval) léphet be. Úgy tudod megkülönböztetni, hogy ezek mellett arany csillagok vannak, az ingyenesek mellett ezüst csillag található. Itt nincs olyan hogy minden világhoz kell 1 karaktert csinálni, hanem egy karakterrel be tudsz lépni bármelyikbe.


Jelmagyarázat balról jobbra haladva: Kedvencek közé adás, Ingyenes / Member világ illetve a világ száma, Játékosok száma, Szerver helye vagy világbeli fő elfoglaltság, Ingyenes / Member világ, Lootshare igen/nem, Ping

Kedvencek közé 1 ingyenes és 1 Member világot adhatsz.

Minden világnak van egy száma, ami alapján könnyebben vissza tudsz találni oda. A legtöbb magyar a svéd világokban találhatók, 118-ban és 121-ben.

Játékosok száma - valamikor az a jó, ha kevés van, valamikor tömeg kell.

Szerver helye nagyban befolyásolja a Ping-edet (szerver és a Te géped között eltelt idő), de ez függ az internet kapcsolatodtól is. Minél kevesebb a Pinged, annál gyorsabb reakciókat tudsz végrehajtani.

Lootshare önmagában annyit jelent, hogy a szörnyek által eldobott értékeket a csapat között elosztja, mikor kinek. Ahhoz hogy ilyen megtörténjen, egy olyan világba kell menned, ahol a Lootshare rész ki van pipálva, fel kell lépned egy Clan Chatre, és bekapcsolnod a Lootshare-t, amit egy pénzes zsák szimbolizál a Chat tetején.


Amennyiben kiválasztottad a számodra megfelelő világot, kattints alul a Click here to play gombra, és már bent is vagy a játékban!A játékban

Ha megvan a regisztrációd, akár be is léphetsz az új karakteredhez. Első látásra elég bonyolultnak tűnhet minden, de hidd el, nem az. Egy egészen egyszerűen érthető és kezelhető játékkal van dolgod, nincsen rengeteg tárgy benne és sok kaszt - ezzel leegyszerűsítve a játékot, és a játékban lévő tárgyak mennyiségét.

Első belépésednél egy Tutorialt kell végigjátszanod. Itt először kiválasztod hogyan is nézzen ki a karaktered. Ha ez megvan, a legelső dolog amit észreveszel, hogy egy házban vagy egy RuneScape Guide nevű NPC-vel (olyan karakter amit nem játékos irányít). Ha beszélsz vele, elkezded a játék bevezetőjét ahol megtanulod az alapokat. Alul egy kék sáv mutatja hogyan is haladsz a küldetéssel.

Végülis itt nem lehet eltévedni, sem azt csinálni amit nem kéne, hacsak nem direkt azt csinálod. Egy nyíl mindig mutatja merre haladj.


Amint megcsináltad ezt a kit bevezetőt, Lumbridge nevű falucskában kezdesz, 3-asként (ez a legkisebb szint a játékban, noha szörnyek lehetnek kisebbek is).

Start.PNG

Minden képességed (skilled) 1-es szintű, amit idővel növelhetsz. Egyetlen képességed ami nagyobb mint 1, az az életerőd (Constitution / régen HitPoints néven futott, és HP volt a rövidítése), ha ez elfogy, akkor meghalsz.

Halál esetén visszakerülsz oda, ahol kezdted a játékot, Lumbridge-be. Megmarad továbbá 3 tárgyad, és ha sietsz akkor a halálod helyén létrejött sírodnál visszaszerezhetsz mindent amit elvesztettél. Ilyenkor egy kis ikon mutatja hogy a sírod mennyi ideig látható még. Ha az eltűnik, vele együtt a tárgyaid is elvesznek (ha voltak).

Általános tudnivalók

A jobb felső sarokban lesz egy kis körben a MiniMap. Ez a kicsinyített mása az éppen körülötted lévő világnak. A MiniMapon különböző színű pöttyöket is fel vélhetsz fedezni, mindegyik mást jelent.

Piros - Az adott helyen egy tárgy maradt a földön, lehet bármi.
Sárga - Azon a helyen egy szörny található.
Fehér - Az Te magad vagy, esetleg más játékosok.
Zöld - A barátok listájára felvett embereket látod így.
Kék - Vannak bizonyos köpenyek, amelyek megkülönböztetésül vannak. Ilyenek a Team-XY köpenyek, ezeket általában a Vadonban, vagy akörül szerezhető be. Akik ugyanolyan köpenyt viselnek mint Te, ilyen színnel látod majd.
Lila - Van egy publikus / privát (beállítás szerint) Chat szoba (Friends Chat, alias F.C.), amelybe ha belépnek, tudnak veled kommunikálni. Ez a klánok közötti kapcsolattartást segíti, és így a Chatet használó embereket lila színnel lehet látni.
Narancssárga - A játékban lehet különböző klánokat alapítani, az egy klánban lévőket narancssárga jelöléssel jelöli a térkép.


Körülötte is vannak ikonok, amelyek a gyorsabb reakcióidőre adnak lehetőséget. Például ott van a MiniMap bal alsó sarkában egy bolygó. Ha arra rákattintasz, akkor megnyitja a világ térképet (World Map), és körbenézhetsz, hogy megtudd merre kell menni. A jobb alsó sarokban lévő csizma a futás ki / be kapcsolását szabályozza. 100-ról indulsz, és ahogy futsz, úgy fogy. Nincs végtelen futás, de ha elfogy az energiád (Energy), akkor az előbb említett ikonra jobb egérgombbal rákattinthatsz, és kiválaszthatod a Rest (pihenés) opcióra. Ez jól jön, hiszen ilyenkor sokkal gyorsabban szerzed vissza az energiádat. Más ikon egyelőre nem fontos számodra. Ezt a kettőt viszont gyakran használhatod az elején.

Ikonok

A jobb alsó sarokban lehet látni egy négyzetet, és akörül sok sok más ikont, így az sok mindenre jó. Meg lehet nézni a képességeidet, hogy mi van a táskádban, kik a barátaid, és még sok minden. Íme szép sorban, hogy mi mire való:

Kard.PNG - Ha erre kattintasz, kiadja a támadási típusokat, illetve a fegyver alatti harci (Combat) szintedet. Minden fegyvernek megvan a maga támadási típusai, amely csak a megadott képességre ad Tapasztalati pontot (EXP), de erről később, a képességek fejlesztése résznél.

Diagram.PNG - Ha erre kattintasz, akkor a képességeidet nézheted meg. Minden képességet Exp szerzéssel tudsz növelni, mint általában minden játékban. De erről is csak később.

Kékcsillag.PNG - Ha erre kattintasz, akkor az összes küldetést (Quest) látni fogod. A játékban nincs sok küldetés, amelyek az ingyenes részéhez tartoznak, viszont mindegyik hasznos valamilyen szinten. Majd lesz egy küldetés, amit érdemesebb csak később megcsinálni, amikor erősebb leszel, és ez a Dragon slayer.

Zoldcsillag.PNG - Inkább csak apróbb feladatok elvégzése, mintsem összefüggő események sorozata. Ha megcsinálod mindegyik részt, akkor jutalomban részesülsz, viszont magas képességek kellenek. Nagyobb szintig talán annyira nem is fontosak.

Taska.PNG - A játék során valószínűleg ezt az ikont fogod legtöbbször használni. A táskádban (Inventory) 28 tárgy fér el maximum, viszont vannak olyan tárgyak amikből egy helyre több is fér, mint pl.: Tollak (feather), pénz (Gold pieces [GP]), vagy bármi amiből 28 kevés lenne. Majd megtapasztalod hogy mik is ezek.

Sisak.PNG - Ebben a fülben az éppen viselt tárgyakat láthatod. Valószínűleg első látásra tudni fogod, hogy mi mire való, ha nem akkor fentről haladva: Sisak, köpeny, amulett, lőszer (nyilak az íjakba), fegyver, felső testre páncél, pajzs, lábakra való páncél, kesztyű, cipő. gyűrű. Minden helyet érdemes kitölteni, és ezt meg is lehet csinálni, noha néhány tárgy nem valami hasznos, úgyhogy érdemes kisebb tapasztalatot szerezni a játék során hogy mit érdemes viselni s mit nem, nehogy a nehezen összeszerzett pénzedet valami haszontalan tárgyra költsd.

Csillag.PNG - Kisebb szinten nem nagy hasznát veszed ennek a fülnek, hiszen ezekhez az imákat (prayek-et) nagyobb szinten szokták használni. Az alacsonyabb szintű imák nem sok bónuszt adnak, főleg ha az alapból alacsony szintjeidhez adódnak hozzá, hiszen ezek %-ban növelik a támadást, védelmet, és a többit, de erről még lesz szó.

Konyv.PNG - Ezt is gyakran fogod használni, hiszen a mágia (Mage) ebben a játékban nagy úr. Segítségével sok helyre könnyedén juthatsz el, és harcolni is könnyen lehet vele, csupán egy picit nehéz fejleszteni, és a magasabb szintek eléréséhez egy kis pénz is szükséges. De erről is szó lesz később.

Tabla.PNG - Ebben a fülben beállíthatsz magadnak egy célt, amit ha teljesítesz, akkor örülhetsz. :D Beállíthatsz magadnak egy képességet és egy tetszőleges szintet, és megnézheted hogyan állsz az elérésével. Nem sokan használják, viszont hasznos dolog lehet.

Zoldember.PNG - Barátok listája (Friends list). Ha az Add friend-re kattintasz, és beírod a karakter nevét, a neve felkerül erre a listára, így ha a nevére kattintasz, privát üzenetet (Private Message-t [PM]) írhatsz neki, amit csak Te, és az lát akinek írtál. Ha odajön hozzád valaki, és kérdezi hogy "Add me?" az arra utal, hogy rakd fel a barátok listájára - vagy a haragosokéra. Te döntesz.

Pirosember.PNG - Haragosok listája (Ignore list). Akivel nem szeretnél sose beszélgetni, azt erre a listára rakhatod. Segítségével az általa írt mondatokat nem látod, és ha ő felvenne a barátok listájára, nem fog téged látni (mindig azt jelzi majd, mintha nem léptél volna be a játékba).

Sargaember.PNG - Clan Chat (CC). Ez az a bizonyos hely, ahova lehet csatlakozni barátoknak, vagy mindenkinek, így úgy fog működni mint egy közös Chat MSN-en. A magyarok által használt közösségi chat Raistlinka88.

Szerszam.PNG - Általános beállítások. Itt be lehet állítani a hangerőt, a játék megjelenését, és még sok mindent.

Alarc.PNG - Minden játékban vannak mozdulatok (Emote), amik színesebbé tehetik a játékot. Ez itt is megvan, és ezeket ebben a fülben találhatod meg.

Zene.PNG - Zenék listája. Kezdetben nem sok zenével indulsz, hiszen ahhoz, hogy egyes zenéket le tudd játszani, először olyan helyre kell menni, ahol a lejátszás tiltását feloldják, és hallgatható. Pl.: csak akkor hallgatható az "I like beer" című szám, ha először lemész a kocsmába. Ez a zene a játékban nem található meg, csak példa. :)

Notesz.PNG - Notesz. Ebben a fülben pár szavas emlékeztető szövegeket lehet kiírni, hogy el ne felejtsd. Nem sokan szokták használni, mert páran azt is elfelejtik, hogy írtak oda valamit, és inkább a való életben írják bele a naptárba a fontos esemény időpontját, amit gyakran néznek. Persze ez csak megszokás kérdése.

Képességek és azoknak használata

Ebben a részben egy rövid áttekintést nyújtunk az összes elérhető Skillről, ami elérhető a játék ingyenes részén.

Ebben az alpontban csak a harci képességekről lesz szó, amelyek befolyásolják a harci szintedet - Attack, Strength, Defence, Pray, és Constitution (vagy HP). Az összes többi ezután jön.

Attack.PNG - Attack. Minél nagyobb ez a képesség, annál többször találsz be ellenfelednek, persze ez függ az ellenfél védelmi (Defence) szintjétől és felszerelésétől is.

Str.PNG - Strength. Minél nagyobb, annál erősebbet ütsz. Viszont ha nincs elég Attackod, akkor nagyon ritkán, de nagyobbat ütsz.

Def.PNG - Defence. Ez jelenti a védelmedet. Minél nagyobb, annál kevesebb sebzést kapsz, és annál tovább bírod a harcokat.

Pray.PNG - Prayer. Magasabb szinten sokkal erősebb imákat kapsz, amivel igencsak megnövelheted védelmedet, vagy a támadásodat. Kisebb szinten nem sok hasznát veszed.

Hp.PNG - Constitution (régen HitPoints volt a neve, és gyakran emlegették HP-nak. Ha nem baj, én is ezt fogom tenni :) ). Ha ez a bizonyos életerő elfogy, akkor meghalsz, és egy másik helyen éledsz újra, a tárgyak, amik nálad voltak, azok elveszhetnek.


Most azok a képességek következnek, amelyek nem növelik a harci szintedet, de harc esetén, meg amúgy is nagy hasznodra vannak:

Ranged.PNG - Range. Az íjászatot sokan szeretik, hiszen eléggé erős egymagában is (főleg a fizetősöknek), és vannak olyan helyek, ahova ha elbújsz, a szörny nem tud elérni téged, viszont Te még tudod ölni.

Skill Mage.PNG - Magic. A mágiát is pont ugyanezen okok miatt szokták sokan használni, csak ezt kisebb szinten is lehet hatásosan használni az ereje miatt, viszont annál költségesebb, és az ellőtt rúnákat nem kapod vissza. Az íjászattal ellentétben a mágiát másra is lehet használni, mint pl.: teleportálásra, vagy pénzszerzésre. Nagyon sok hasznos dolog van benne, és érdemes ezt is magas szintig felhúzni.


Végül azok maradtak, amelyeknek semmi közük nincs a harchoz, maximum annyi, hogy ezek segítségével készítik el a páncélt, a fegyvereket, vagy a rúnákat.

Rc.PNG - Runecrafting (RC). Ezzel a képességgel lehet gyártani a saját rúnáidat, ami később egészen jövedelmező lehet neked, hiszen minél nagyobb a képesség, annál több rúnát tudsz gyártani.

Craft.PNG - Crafting. Segítségével készülnek el mindazon felszerelések, amelyek végezetül hasznos felszerelésként állnak majd rendelkezésedre. Sokan nem tartják hasznosnak, hiszen ha készen veszik a tárgyakat, akkor ez nekik nem kell. Bár sosem tudhatod mikor lesz olyan, hogy venni akarsz valamit, de nem kapsz...

Smith.PNG - Smithing. Egy kalapács, némi acélrög, és ez a képesség kell ahhoz, hogy meg tudd csinálni a saját felszerelésedet. Természetesen ez eléggé pénz ölő képesség, hiszen ha a rögöket nem magadnak csinálod meg, hanem veszed, akkor az nagyon drága!

Mining.PNG - Mining. Ez az egyik leghasznosabb képesség a játékban. Amit kibányásznak, azt a Smithing képességgel átalakítanak rögökké, majd páncéllá, vagy valami hasonlóvá. Ez az alapja az előbb leírt képességnek, és rendkívül jövedelmező, mert csak egy csákányt kell venned, és semmi mást! Ami jön, azt eladhatod, vagy felhasználhatod.

Fish.PNG - Fishing. Ez a másik leghasznosabb képesség. Ezzel lehet ellátni a játék más felhasználóit élelemmel, ami feltölti az életerőt, így tovább maradhatunk harcolni.

Cook.PNG - Cooking. A nyers halak viszont nem ehetőek, eme képességgel megsüthetjük őket, hogy aztán fogyaszthatóak legyenek. Alacsony szint esetén a halakat odaégetheted, de ahogy fejlődsz, úgy egyre kevésbé fogod megégetni őket.

Wc.PNG - Woodcutting (WC). Nem valami választékos fák vannak a játékban, de az áruk annál inkább változik! Az alapszintű fák, amit eme képességgel szerzel még nem is olyan értékesek, de ahogy aztán fejlődsz, úgy egyre több pénzt tudsz magadnak bezsebelni!

Fm.PNG - Firemaking (FM). Ez talán a játék leghaszontalanabb képessége. Lényege abból áll, hogy nagyobb szinten jobb minőségű fát is meg tudsz gyújtani. P2P-n van némi értelme, de az ingyenes részen nincs.

Támadási típusok

Most, hogy megtudtuk hogy mi mire jó, leírom röviden hogyan lehet növelni a képességek szintjét.


Egy pár alap dolog: mindig akkor kapsz Tapasztalati pontot, amikor sebzel. Hogy mennyit kapsz, az a sebzés mértékétől függ. Általában egy 10-es sebzés esetén kapsz 4 Expet (1-es sebzés esetén 0.4-et), és 1.33 Expet az Életerődhöz (Constitution), de erről majd később.

Megtudhattuk a gyakorló pályán (az a terület, ahol kezdesz, leöltél egy sárkányt és hasonló), hogy a fegyverekkel különböző módon támadhatunk, ami mind hatással van a sebzésre, és hogy mire kapjuk a tapasztalati pontokat. Van, amivel törni-zúzni jó, és van amivel leginkább vágni.

Attstyle.PNG Attstyle2.PNG

A sebzés mértéke függ az ellenfél védekező képességétől, és a páncélzatának képességeitől is, hiszen némely páncélzatot sokkal könnyebb áttörni, minthogy vágással sebzést ejteni - viszont semmi sem lehetetlen, idővel besebzel.

4 féle alap támadás van

 • Pontos (Accurate)
 • Agresszív (Agressive)
 • Védekező (Defensive)
 • Célzott (Controlled)


Ha Accurate módban támadsz, az rendszerint a Támadó képességedre (Attack) ad pontokat, és ha a játék nem is mutatja, megnöveli azt 3-al. Agressive mód esetén az Erődet (Strength) növeled, és ugyanaz érvényes rá mint az előbb, csak itt 3 szinttel növekszik az erőd. Defensive módot is ki lehet könnyen találni. :D A védekező képességedet (Defence) növeled, és 3 szinttel növeli azt. A Controlled mód esetén is ez érvényes, csak itt mindenre kapsz Tapasztalati pontokat, és az összes előbb említett harci képességedet megnöveli 1-el.

Említést kell tenni az Életerődről is. Ezt a képességet nem tudod úgy fejleszteni, hogy CSAK az életerőd menjen (vagyis van rá lehetőség, de bonyolult és az nincs is az ingyenes részben). Muszáj vagy Attack-ot, Strength-et, Defence-t is "tolnod" hogy növelhesd.


Range vs Magic

Persze lehet még a további 2 képességgel is növelni azt, melynek nevei a korábban említett Íjászat (Ranged) és Mágia (Magic). Ha maga a 2 terület teljesen különbözik fejlesztés szempontjából, mindkettő hasznosnak és nehezen fejleszthetőnek mondható. Az íjászatot gyakran szokták használni háborúkban, közelharc nélküli fejlődéshez (szörnyfüggő, erről kicsit később), és egymás elleni küzdelmekben. A mágia is fontos szerepet játszik a harcokban és az előbb említett további 2 tevékenységben, de ezt talán kevesebben használják a drága hozzávalók miatt. Persze lehet tévedek, hiszen megvannak az előnyei és a hátrányai.


Ranged előnyei

 • Olcsó - az ellőtt nyilak egy része a földön landol, és csak kevés törik bele az ellenfélbe, tehát újra felszedhető, és felhasználható
 • Gyors - A leggyorsabb közelharci fegyvernél is gyorsabb, ezért ideális háborúkban vagy 1v1 harcokban.
 • Erős - Ez viszont csak akkor igaz, ha a szinted eléri a 90+t. Addig eléggé gyenge az erősebb szörnyek ellen, és gyakran be se találsz így.
 • Közelharc elkerülése - Vannak szörnyek, amelyek nagy termetüknél fogva nem férnek be szűkösebb helyekre, ahova Te igen - tökéletes pozíció arra, hogy lenyilazd ellenfeleidet. Ez legfőképp csak a "Giant" típusú szörnyekre vonatkozik (Giant Rat, Moss Giant, Ice Giant stb.)

Ranged hátrányai

 • Lassú - Fejlesztése rendkívül lassú, de későbbi szinteken igencsak kifizetődő.
 • Alacsony védelmi szint - Ahhoz hogy sikeresen be is találj, szükséged van a megfelelő felszereléshez. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a felszerelésed védelmi értéke igencsak alacsony lesz, és ellenfeleid gyakran megsebezhetnek.


Még mielőtt rátérnék a mágiára, el kell gyorsan mondanom, hogy íjászoknál is van 3 támadási típus.

 • Pontos (Accurate)
 • Gyors (Rapid)
 • Nagy távolságú (Longranged)


Accurate módban többször találsz be, és valamivel többet sebzel, viszont lassabb, nem szokták használni. Rapid mód a leggyakrabban használt mód. Mint ahogy lassú közelharci fegyvereket sem használnak valami gyakran, itt is a gyorsaságra mennek, és ez is sok sebzést ejthet az ellenfelen magas szinten. Longranged-et csak kivételes alkalmakkor szoktak használni, amikor pár lépés távolság is sokat számítana - egyik toronyból a másikba lőni, vagy az ellenfél olyan messze van, hogy inkább így támadsz. Viszont ez is lassú, és tényleg csak akkor érdemes használni, ha okod van rá.


Mágia előnyei

 • Erős - Noha nem olyan gyors mint íjászkodni, a megfelelő ellenfelet másodpercek alatt lesöpörheted mágiáddal, amelyik jobban teszi hogyha fut - ha egyáltalán bír, erre is megvan a megfelelő varázslat. :)
 • Csapatban nagyon hasznos - Főleg háborúkban játszanak nagy szerepet a mágusok. Segítségükkel megállíthatók a menekülő ellenfelek, sok sebzést vihetnek be rövid időn belül, ezzel elősegítve a csapat sikerességét.
 • Olcsó / Drága - Vannak mágiák, amelyek drágák (pl.: Wind strike, Earth bolt, Fire blast stb. kinek mi a drága), viszont olyanok is vannak, amikkel pénzt szerezhetsz (Telekinetic grab), illetve csak minimális összegeket vesztesz (High Level Alchemy). Mindegyikkel lehet növelni a Mágiádat, de az utóbbi kettő példával CSAK azt lehet növelni, hiszen azok nem adnak HP Expet (-> Nem harci varázslat).
 • Viszonylag gyors - Noha nem ezt a képességet a leggyorsabb fejleszteni, lényegesen gyorsabb és olcsóbb lehet mint az Íjászat.
 • Közelharc elkerülése - Vannak szörnyek, amelyek nagy termetüknél fogva nem férnek be szűkösebb helyekre, ahova Te igen - tökéletes pozíció arra, hogy felperzseld ellenfeleidet. Ez legfőképp csak a "Giant" típusú szörnyekre vonatkozik (Giant Rat, Moss Giant, Ice Giant stb.)

Mágia hátrányai

 • Másik csapat ellen veszélyes használni - Mivel ezek a leghasznosabb játékosok, gyakran őket próbálják meg elsőnek kiszedni, ezért ha nem bírod elkerülni a gyors halált (ha esetleg rád megy 10+ ember), nem tanácsos használni. Ha több tapasztalatot szerzel e kaszttal, tovább használhatod.
  • Alacsony védelmi szint - Ha az íjászoknak alacsony a védelmi szintje, akkor ennek kb a béka segge alatt van, már bocsánat. :D Felszerelésüket könnyed mágikus ruhák képezik, amelyek semmiféle ellenállást nem mutatnak íjászokkal és közelharci egységekkel szemben, így könnyen másodpercek alatt szétszedhetnek ha nem figyelsz.
  • Drága - A harci varázslatok sok rúnát igényelnek, ami akár magasabb szinten is sok pénzt emészthetnek fel. Ahogy megismered RuneScape világát, megtudod hogy itt mennyit is ér az a pénz ami neked van, és mérlegelheted hogy megengedheted e magadnak azokat a varázslatokat.


A mágiánál nincsenek támadási típusok, max a varázsbotokkal, ha egyáltalán van a kezedben. De az már közelharcra vonatkozik.

Sokat segít még az Ima (Prayer, és nem Player mert az játékost jelent) szinted is (igen, kicsit bután hangzik, de hát ez lenne a magyar megfelelője). Minél nagyobb, annál többet tudsz fohászkodni az Istenekhez, akik különböző mértékkel megnövelhetik az erődet, védelmedet, vagy egyéb módon jutalmaznak meg. Gyakorlása az egyik legdrágább tevékenység a játékban. Noha nem kell csinálni, mint csontokat ásogatni, áruk igen magas, és ha nem veszed meg őket, nagyon sokáig tarthat a fejlesztése. Minél jobb csontot veszel, annál több Exp-et kapsz, viszont annál drágább is a fejlesztése. Persze hosszú távon ez is kifizetődik.

Végszó

Mindez elolvasása után szerintem kezdődhet a játék! Remélem sok mindent megtudtál ebből a kis leírásból, és élvezted első Runescape perceidet.

Sok szerencsét!